Przechowujesz czekoladę w zły sposób — jak to zrobić poprawnie?

Porady Data publikacji: 13 września 2023

Czekolada to słodka przekąska, po którą lubi sięgnąć prawie każdy. Nie ma w tym nic dziwnego. Naukowo dowiedziono, że zawarta w czekoladzie fenyloetyloamina pobudza nasz organizm do produkcji endorfin, które są hormonem szczęścia. Zjedzenie czekolady poprawia nam więc humor.

Niestety, ale przy okazji jest też bardzo kaloryczna. Dlatego nie zaleca się zjadania zbyt dużej ilości na raz. Jedna lub dwie kosteczki w zupełności wystarczą, a resztę możemy schować na później. Pytanie tylko, gdzie?

Część z nas trzyma czekoladę w lodówce, zwłaszcza latem. Okazuje się jednak, że jest to błędem. Jak podaje magazyn internetowy Daily Star, Sarah Hartnett, eksperta od słodyczy z Londynu zaapelowała, aby zaprzestać tego nawyku. Czekolada smakuje najlepiej w temperaturze pokojowej.

Przechowując czekoladę w lodówce, tracimy nie tylko z jej smaku, ale również tekstury. Pod wpływem temperatury staje się twarda i przestaje rozpływać się w ustach.

W jakiej temperaturze przechowywać czekoladę?

Można więc zapytać, jaka temperatura przechowywania czekolady jest najlepsza? Przywołany w tym samym artykule na Daily Star ekspert, Nick Small zaleca przechowywanie jej w temperaturze 20°C. Co więcej, zwraca on uwagę na jeszcze jeden negatywny fakt płynący z przechowywania czekolady w lodówce.

Głównymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa oraz masło kakaowe. To drugie, jak się okazuje, ma zdolność do absorbowania smaków i zapachów. Dlatego, jeśli będziemy przechowywać czekoladę w lodówce, to może ona przechodzić innymi potrawami, które się w niej znajdują.

Podobne artykuły