21 sierpnia 2021

Jeśli wyrzucasz liście kalafiora to błąd. Zobacz, jak je wykorzystać!

Liście kalafiora są częścią rośliny, którą wyrzucamy. Nie wykorzystujemy ich w żaden sposób podczas przygotowywania dań. Jest to jednak dużym błędem, gdyż mają one wiele cennych właściwości. W tym artykule podpowiemy Wam, jak możecie je wykorzystać.

Zastosowanie liści kalafiora

Kalafior charakteryzuje się niską kalorycznością (24.9 kcal na 100 g surowego produktu), dlatego świetnie sprawdza się w przypadku diety odchudzającej. To bardzo dobry sposób na zwiększenie objętości posiłku jednocześnie bez zwiększania znacznie jego kaloryczności. Dzięki temu możemy czuć się po nim najedzeni ograniczając ilość innych bardziej kalorycznych dodatków do obiadu.

Dodatkowo jest bardzo zdrowy. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 i kawas foliowy. Do tego jest źródłem wapnia, cynku, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Spożywanie go chroni przed wrzodami, zmniejsza ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów i wspomaga serce. Należy pamiętać o tym, że jest to warzywo ciężkostrawne, dlatego jego jedzenie może powodować powstawanie gazów. Zapobiec możemy im komponując go z dodatkami, które temu zapobiegają. Jednym z nich może być czosnek.

Co ciekawe, nie mniej zdrowe są liście kalafiora. Dlatego zamiast je wyrzucać warto je po prostu zjeść, jeśli oczywiście są ładne. Jest na to kilka prostych sposobów. Jeśli gotujecie zupę, możecie je do niej po prostu dodać. Może też je udusić do obiadu jak kapustę. Są chrupiące i jeśli umyjecie je to bardzo fajnie smakują na kanapkach zamiast sałaty.

Jak przechowywać kalafior

Aby kalafior na dłużej zachował świeżość należy go przechowywać w odpowiedni sposób. Powinien leżeć w zaciemnionym i chłodnym miejscu obrócony łodygą do góry. Nie zaszkodzi mu nawet przechowywanie w lodówce.