Naturalne spalacze tłuszczu to mieszanki produktów, które podwyższają metabolizm i tym samym zwiększają ilość spalanej tkanki tłuszczowej. Istnieje wiele naturalnych produktów, które mają takie działanie. Dzisiaj połączymy dwa najsilniejsze z nich czyli imbir oraz kurkumę. Dzięki temu osiągniesz niesamowite efekty w odchudzaniu, ale pamiętaj, nic nie dzieje się samo. Same suplementy diety nie wystarczą aby schudnąć. Ważna jest również odpowiednia dieta i aktywność fizyczna. Tylko wtedy osiągniesz stuprocentowy sukces!
Imbir i kurkuma to dwa bardzo silne naturalne środki, które przyśpieszają metabolizm. Zacznijmy od kurkumy, która zawiera kurkuminę. Według wielu badań naukowych, potrafi ona spowolnić rozwój nowotworów. Istnieją również badania, które temu zaprzeczają, jednak nadal jest to naturalne lekarstwo znane od tysięcy lat. Uważa się, że hamuje także rozwój demencji czy choroby Alzheimera. Wykorzystywano ja już w tradycyjnej medycynie chińskiej czy urugwajskiej. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz.
Według badań kurkumina hamuje również procesy zapalne i może działać równie silnie jak niektóre leki np. nurofen. Dzięki temu jej codzienne stosowanie można zaliczyć do profilaktyki przeciwnowotworowej. Według magazynu Proceeding of the National Academy of Sciences , nawet 25% nowotworów to odpowiedź na chroniczny stan zapalny.
Kurkuma zwiększa ilość dobrego cholesterolu i zmniejsza ten negatywny LDL. Regularnie spożywana oczyszcza krew i zapobiega insulinooporności, która jest jednym z problemów, przez który niektóre osoby mają duży problem ze zrzuceniem wagi.
To co jednak w tej chwili bardziej nas interesuje to jej właściwości odchudzające. Kurkuma przyśpiesza metabolizm i wpływa pozytywnie na trawienie. Oprócz tego ma jedno bardzo ważne działanie – zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Co to oznacza? Otóż to, że mniej z tego co zjemy odłoży się jako tłuszczyk w naszych boczkach, niż gdybyśmy kurkumy nie stosowali.
Poświęćmy również trochę czasu imbirowi. Jest on uważany za jedną z najzdrowszych roślin na świecie, a jego historia sięga ponad 5000 lat. Już Konfucjusz odkrył jego lecznicze właściwości, a starożytni Rzymianie uważali go sa symbol bogactwa i płodności.
Imbir kiedyś był stosowany na chorobę morską i nadal można go tak użyć. Potrafi również usunąć objawy choroby lokomocyjnej, dlatego jeśli masz problem z jeżdżeniem samochodem możesz go wypróbować i wypić napar z imbiru. Imbir bardzo dobrze wpływa na trawienie pobudzając produkcję żółci. Ma także działanie przeciwbólowe, sprawdza się nawet w przypadku migren, a każdy kto je ma wie jak trudno jest pozbyć się wtedy bólu.
Imbir chroni też serce, m.in. zmniejszają ilość cukru we krwi. Zmniejsza również ciśnienie co także jest dla niego dobre. Jednocześnie zapobiega powstawaniu zakrzepów, które mogłyby doprowadzić do zawału mięśnia sercowego czy udaru mózgu. Obie choroby są dla nas śmiertelnie niebezpieczne.
Wiele wskazuje również na to, że działa on antynowotworowo. Nic dziwnego, imbir i kurkuma to rośliny, które mają wspólne pochodzenie. Dowody nie są pewne, ale istnieją badania, które wskazują jego skuteczność podczas zapobiegania czy leczenia choroby raka piersi czy jajników. Imbir może również wzmocnić naszą odporność, dlatego warto włączyć go do swojej diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
W jaki sposób imbir wspomaga odchudzanie? Zawiera on shoagol i gingerol, które są składnikami aktywnymi przyśpieszającymi przemianę materii. Dzięki temu efektywniej spalamy tłuszcz i w większej ilości niż gdybyśmy go nie stosowali. Do tego oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody.
Przygotujemy napar, który pomoże nam schudnąć, ale nie tylko! Pijąc go zyskujemy wszystko to co daje nam spożywanie kurkumy i imbiru. Można wymienić takie zalety jak:
Jak widać lista korzyści jest długa, a przygotowanie naparu z kurkumy i imbiru jest bardzo proste. Przepis znajdziecie poniżej.
Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką. Szklankę napoju pijemy rano, to bardzo istotne bo dzięki temu przyśpieszamy metabolizm na cały dzień już od pierwszego posiłku, który jest dość kaloryczny. Śniadanie przecież musi dostarczyć nam energii na pierwszą połowę dnia. Wypij go 30 minut przed posiłkiem. Nie tylko zaczniesz szybciej spalać kalorie, ale również szybciej osiągniesz uczucie sytości.
Źródła
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.