Po ugotowaniu makaronu najczęściej w zlewie odlewamy go przez sitko, a następnie płuczemy zimną wodą z kranu. To błąd i nie powinniśmy tego robić. W tym artykule wytłumaczymy Ci, dlaczego.
Zasada ta dotyczy przede wszystkim makaronów, które chcemy połączyć następnie z różnego rodzajami sosami. Dlatego gotując makaron spaghetti do sosu lub penne, nigdy nie płucz go w zimnej wodzie.
W ten sposób spłukujesz z niego skrobię, która zapewnia mu „lepkość”. Jest ona bardzo ważna w przypadku podania go z sosem. Dzięki temu makaron idealnie się z nim połączy, a danie będzie smaczniejsze.
Jeśli spłuczemy makaron zimną wodą i pozbędziemy się w ten sposób skrobii, sos nie będzie chciał do niego tak dobrze przywierać. Oddzieli się, a przez to danie będzie mniej apetyczne.
Warto również zostawić wodę po ugotowaniu makaronu, która również zawiera skrobię. Świetnie nadaje się ona na bazę do sosów.