Pieczony łosoś to pyszne i zdrowe danie. Pamiętajcie tylko by kupić łososia dzikiego, a nie hodowlanego. Ten drugi jest pełen toksyn. Możesz je odróżnić po kolorze mięsa. Łosoś hodowlany będzie jaśniejszy, bardziej morelowy. Dziki za to będzie miał ciemniejszą barwę, bardziej pomarańczową. Nitki tłuszczu w łososiu dzikim będą też dużo cieńsze. To sprawia, że filet z niego również wygląda na cieńszy.
Przepis ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a łosoś takie smakuje niesamowicie. Zacznij od ciśnięcia soku z cytryny. Wystarczy 1 łyżka. Masło rozpuść w rondelku, a gdy się rozpuści dodaj do niego sok z cytryny.
Filet z łososia oczyść i umyj. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i przypraw solą i pieprzem z dwóch stron. Następnie posmaruj z obydwu stron masłem z cytryną.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Włóż filet z łososia na blaszce i piecz 30 minut. Co jakiś czas otwórz piekarnik i polej go masłem, które Ci zostało. Dzięki temu będzie wilgotny i smaczny.
Świetnie smakuje podany z talarkami z ziemniaków. Przepis na nie znajdziesz tutaj. Do tego pasuje też idealnie sos koperkowy.