Talarki z ziemniaków

Talarki ziemniaczane to smaczna przekąska, którą pewnie wielu z Was jeszcze pamięta z dzieciństwa. Mogą służyć jako przekąska ale też dodatek do obiadu. Dzisiaj je upieczemy, ale czasami gdy mam ochotę, a nie mam dużo czasu kroję 2-3 ziemniaki w plasterki, rozgrzewam oliwę na patelni i je smażę. Niestety taka wersja jest bardziej kaloryczna, dlatego lepiej je upiec. Są wtedy równie pyszne :)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • rozmaryn suszony
  • czerwona papryka w proszku – słodka lub ostra
  • sól
  • pieprz
  • trochę oliwy

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm
  2. Wkładamy je do brytfanny do pieczenia
  3. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i wyciskamy do środka czosnek
  4. Dobrze mieszamy całość rękoma
  5. Pieczemy je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 10 minut
Skomentuj

Talarki z ziemniaków