Palisz papierosy? Powinnaś zacząć jeść te 3 rzeczy!

Jeśli palisz papierosy to na pewno masz świadomość tego, że szkodzisz swojemu zdrowiu. Ewentualna decyzja o rzuceniu palenia należy tylko do Ciebie. Jeśli nie masz jednak ochoty tego robić, a palenie jest dla ciebie ważne to możesz w pewnym stopniu niwelować negatywne konsekwencje palenia stosując odpowiednią dietę. Dowiedz się jakie produkty warto jeść by ograniczać skutki palenia tytoniu.

Dieta dla palacza

Naukowcy przeprowadzili eksperyment z udziałem 5293 palaczy, palaczy okazjonalnych i osób nie palących tytoniu. Miał on za zadanie stwierdzić jak bardzo kaloryczna jest dieta tych trzech grup. Okazuje się, że najmniej kalorii spożywają osoby niepalące 1.79 kcal na 1 g jedzenia. Najwięcej natomiast osoby palące regularnie 2.02 kcal na 1 g pożywienia w ciągu doby. Jednocześnie sprawdzono czego najbardziej brakuje w diecie tych osób. Są to witaminy takie jak E, C, beta-karoten i błonnik.

Autorzy innego badania (Global Burden of Disease) wykazali natomiast, że zła dieta powoduje więcej zgonów niż palenie tytoniu. W 2017 roku niewłaściwa dieta była powodem 22%zgonów wśród wszystkich osób dorosłych na świecie. Daje to nam 10.9 mln zgonów. Samo palenie było przyczyną 8 mln zgonów.

Te fakty bardzo dobrze pokazują, że to co jemy ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia i nawet długości życia. Zła dieta może być groźniejsza od samego palenia. Co może się stać jeśli połączymy obie te przypadłości? Jak pokazują badania, osoby palące najczęściej też źle się odżywiają. Dlatego chcielibyśmy zachęcić Was do zmiany swojej diety i wprowadzenia zdrowych produktów. Najlepiej też do rzucenia palenia, ale tak jak wspominaliśmy na początku. Ta decyzja należy tylko do Was.

Oczywiście w swojej diecie powinniśmy unikać dużej ilości tłuszczy, soli, przetworzonych produktów czy zawierających dużo cukru. Badania nad palaczami pokazują, że brakuje im przede wszystkim witamin i błonnika. Oto produkty, które warto wprowadzić do diety i uzupełnią one te braki.

Produkty zawierające witaminę C

  1. papryka
  2. pomarańcz
  3. papaja
  4. brukselki
  5. brokuły
  6. kiwi
  7. truskawki
  8. mandarynki
  9. grejpfrut
  10. pomidor

Źródła witaminy E

  1. tłuste ryby
  2. orzechy laskowe
  3. migdały
  4. olej słonecznikowy
  5. olej z pestek winogron
  6. masło

Produkty zawierające beta-karoten

  1. marchew
  2. bataty
  3. dynia
  4. brzoskwinie
  5. natka pietruszki
  6. jarmuż
  7. szpinak
  8. fasola szparagowa
  9. sałata
  10. koperek

Źródła błonnika

  1. kasza gryczana
  2. kasza jęczmienna
  3. brązowy ryż
  4. pełnoziarniste pieczywo
  5. otręby
Skomentuj

Palisz papierosy? Powinnaś zacząć jeść te 3 rzeczy!