Czy lubicie czasem eksperymentować w swojej kuchni i próbować ulepszać znane wam dobrze przepisy? Jeśli tak, to ten pomysł jest zdecydowanie dla was. Kotlety mielone są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebujemy mięsa mielonego, cebuli, przypraw, bułki tartej i suchej bułki namoczonej w mleku. Tak robimy je zazwyczaj, ale w tym artykule przedstawimy wam pewną modyfikację przepisu, która sprawi, że kotlety będą jeszcze bardziej soczyste i mięciutkie.
Jeśli jeszcze nigdy tego nie próbowaliście, to zdecydowanie warto sprawdzić ten trik. Kasza manna nie jest standardowym dodatkiem do kotletów mielonych, ale jeśli użyjecie jej w swoim przepisie, to wasze kotlety będą jeszcze smaczniejsze. Zachowają wewnątrz więcej wilgoci, która nie wyparuje podczas smażenia, a zaabsorbuje ją kasza manna. Mięso będzie delikatniejsze i bardziej zwarte. Kotlety będą wydawać się bardziej puszyste.
Nie musi jej być dużo! Wystarczą 2-3 łyżki na pół kilograma mięsa. Oczywiście jako dodatek, poza standardowymi składnikami kotletów mielonych. Przed smażeniem warto też chwilę zaczekać, aby kasza miała szansę zadziałać i wchłonąć część wilgoci.
Pamiętać musimy również o odpowiednim smażeniu mielonych. Po pierwsze, olej musi być dobrze rozgrzany. Dzięki temu mięso szybciej się zetnie, skórka zrobi się szybko chrupiąca i tym samym zachowa wilgoć wewnątrz. Kotlety dzięki temu nie będą suche.
Wchłoną przy okazji też mniej tłuszczu. Pamiętajcie też o tym, aby nie smażyć zbyt wielu kotletów jednocześnie. Jeśli położysz ich za dużo na patelni, temperatura oleju mocno spadnie.