Jak obsługiwać toster – INSTRUKCJA OBSŁUGI OPIEKACZA DO KANAPEK

Porady Data publikacji: 21 listopada 2017 / Aktualizacja: 2020-02-03

Jak obsługiwać toster? Jeśli pierwszy raz kupiłaś to urządzenie to ta instrukcja obsługi tostera z pewnością Ci się przyda i jest rzeczą, którą powinnaś przeczytać przez jego pierwszym użyciem. Możemy również nazwać go opiekaczem do kanapek.

Instrukcja obsługi toster

Toster to urządzenie, które znajdziemy w wielu kuchniach, ale nie jest sprzętem na tyle podstawowym, że każdy go ma. Wiele osób kupuje go po pewnym czasie i wtedy spotykamy się z problemem pierwszego użytkowania takiego urządzenia. Dlatego warto zapoznać się z tą krótką instrukcją. Wiele osób zapomina bowiem o przygotowaniu tostera do pierwszego uruchomienia, a jest to czynność bardzo istotna.

Cenną informacją będzie również dla Was to, że opiekacze do chleba możemy podzielić na dwa rodzaje, poziome oraz pionowe. Pionowe to tostery tradycyjne, które służy jedynie do opiekania chleba. Następnie tak opieczone grzanki możemy posmarować masełkiem i zjeść. Dzisiaj zajmiemy się jednak tosterem poziomym, który jest dużo bardziej funkcjonalny bo za jego pomocą można robić znane nam wszystkim tosty z dodatkami w środku. Niektóre modele zawierają wymienne wkłady i zyskujemy wtedy oprócz tostera funkcję grilla i gofrownicy. Wkłady takie wymieniamy w zależności od potrzeby. Jest to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie dlatego warto zwrócić uwagę bo w sieciach sklepów często pojawiają się one w dobrej cenie. Sam mam taki marki  SilverCrest i bardzo sobie go cenię właśnie za wszechstronność.

Wiele osób rozróżnia również urządzenia takie jak toster i opiekacz do kanapek. Toster z założenia służy do robienia tostów, czyli będzie to urządzenie, które podgrzewa chleb pionowo. Opiekacz do kanapek z zasady je opieka więc robi to poziomo. Jednak doskonale wiem, że wiele osób używa tych nazw zamiennie, a najczęściej po prostu to i to urządzenie nazywane jest tosterem. Dlatego ułatwienia sprawy przyjmijmy nazwę tostera i podzielmy go na dwie kategorie czyli toster pionowy i poziomy, który właśnie tutaj opisujemy.

Pierwsze uruchomienie tostera

Przed pierwszym użyciem należy umyć toster, ale nie wolno go zamoczyć. Zrób to wilgotną ściereczką używając jej również do powierzchni, która będzie miała styczność z żywnością. Teraz dobrze ją osusz papierowym ręcznikiem. Następnie nałóż na taflę grzewczą olej roślinny, rozsmaruj go i włącz pusty toster na 10 minut. Możesz czuć nieprzyjemny zapach ale on minie. Może nawet pojawić się lekki dym.

Korzystanie z tostera

Płyta tostera jest wykonana z materiału, który powoduje, że żywność do niego nie przywiera. Dlatego w zasadzie nie trzeba stosować żadnego oleju, ale dla własnej wygody możecie zawsze lekko przetrzeć powierzchnię przed każdym użyciem masłem albo olejem.

Następnie toster włączamy do prądu i zamykamy aż do momentu aż się rozgrzeje. Na jego obudowie zacznie świecić się czerwona kontrolka. Zamknięcie opiekacza spowoduje, że ten nagrzeje się szybciej.

W tym czasie możesz przygotować kanapki, które włożysz do tostera. Gdy lampka zgaśnie oznacza to, że opiekacz do chleba nagrzał się odpowiednio i można ułożyć w nim kanapki. Przygotowanie kanapek potrwa ok. 2-3 minuty. W niektórych tosterach mamy dwie lampki, zieloną i czerwoną. Zielona służy nam jako pomoc i oznacza, że toster jest gotowy do użycia.

Lampka czerwona – lampka mocy
Lampka zielona – lampka gotowości

W większości urządzeń obie lampki zapalają się jednocześnie i wtedy lampka gotowości gaśnie gdy urządzenie jest nagrzane, lub w innym przypadku gdy obie lampki nie włączą się razem lampka gotowości zaświeci się dopiero gdy urządzenie będzie gotowe.

Czyszczenie i konserwacja tostera

Pamiętaj, że powłoka jest delikatna i wrażliwa na zarysowania. Dlatego do tostera używamy tylko drewnianych i plastikowych sztućców. Najlepiej nie dopuszczać do sytuacji gdy ser lub coś innego na nim zaschnie i trzeba będzie to zdrapywać. Gdy tacki są wyjmowane np. w modelu 3-1 można je wtedy osobno namoczyć aby jedzenie rozmiękło i nie trzeba było go skrobać. Samego tostera nigdy nie wolno zanurzać w wodzie ani wstawiać pod jej strumień.

Powierzchnie opiekające można czyścić łagodnym detergentem i wilgotną ściereczką np. płynem do naczyń. Jeśli musimy użyć siły zawsze używamy miększego tworzywa czyli np. drewnianej łopatki. Pamiętaj aby przed schowaniem urządzenia poczekać aż ostygnie w pozycji otwartej.

Podobne artykuły