Nowa odmiana awokado o mniejszej zawartości tłuszczu

Kategoria: Zdrowie
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2017-10-15

Mamy wiadomość dla wszystkich fanów zdrowego żywienia. Isla Bonita wynalazła awokado w wersji light, które jest miększe i posiada mniej tłuszczu. Podobno zawiera aż o 70% mniej tłuszczu niż znane nam dotychczas awokado.

Produkt przeszedł testy i wykazano podczas nich, że ma pozytywny wpływ na zdrowie. Póki co kupimy je jedynie w Hiszpanii, ale znając obecne trendy nie długo trafi również do reszty krajów europejskich i zapewne również u nas. Moda na zdrową żywność w Polsce stale rośnie co potwierdzają statystyki rynku zdrowej żywności.

Zaobserwuj nas na Facebooku

Dietetyczne awokado

Konsystencja nowego awokado ma sprawić, że dużo lepiej będzie nadawało się do robienia wielu potraw takich jak zupy czy sosy. Dużo łatwiej przygotujemy też jednolity koktajl :) Isla Bonita potwierdza, że nie jest to działanie spowodowane przez sztuczne nawozy, a jedynie naturalne procesy zachodzące w tej odmianie. Dietetyczne awokado zawiera połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik, witaminę A i C oraz potas. Wpływa dobrze na serce, równowagę hormonalną, a oleje w nim zawarte dostarczają kwasu oleinowego i kwasu linolowego, dlatego zalecane są w przypadku osób o wysokim poziomie cholesterolu. Nowe awokado z pewnością wywołało burzę w Internecie. Wiele osób zastanawia się po co ktoś tworzy zdrowszą wersję, czegoś co jest już zdrowe. A wy jak sądzicie?

Dlaczego warto jeść awokado?

Jeśli spożywasz awokado często, ale nie w nadmiarze to możesz liczyć na efekt utraty wagi. Awokado sprawia, że dłużej czujesz się syta. Zmniejsza chęć jedzenia przez ponad 3 godziny o nawet 40%.  Awokado jest też źródłem zdrowych tłuszczy, które pomagają w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na udar mózgu czy zawał serca. Wszystko dlatego, że zwiększa ono poziom dobrego cholesterolu.

Składniki odżywcze w Awokado

  • Witamina C 
  • Witamina E 
  • Witamina B6 
  • Witamina K 
  • Miedź
  • Kwas foliowy 
  • Potas
  • Kwas pantotenowy

Jak szybko zjeść awokado?

Najszybszy sposób na awokado to moim zdaniem guacamole. Jest to meksykański sos z awokado, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Możemy nafaszerować nim jajka przygotowując imprezową przekąskę. Możemy też zjeść je z kanapkami albo podać jako dodatek do mięsa na obiad. Pomysłów jest tak dużo jak osób, które je robią :)

Przepis na guacamole

Składniki

  • 1 awokado
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść poszatkowanej kolendry
  • pół posiekanej czerwonej cebuli

Przygotowanie

  1. Umyj awokado
  2. Przekrój na pól i usuń pestkę
  3. Łyżką wydrąż miąższ
  4. Dodaj oliwę
  5. Rozgnieć awokado widelcem na pastę
  6. Dodaj resztę składników
  7. Wymieszaj dokładnie

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły