Herbata z cytryną to oczywiste połączenie, ale picie kawy z cytryną? Na pewno zastanawiacie się co tak interesującego może być w połączenie tych dwóch składników. Kawa ta jednak słynie ze swojego ożywczego działania oraz ciekawego smaku, w którym kwasowość i gorycz tworzą ciekawe zestawienie smakowe. Wypróbuj :)
Kawa z cytryną narodziła się w Rzymie. Dlaczego właśnie do kawy dodają cytrynę, a nie mleko? Cytryna zmniejsza negatywny wpływ kofeiny na nasz organizm. Kawa skropiona sokiem z cytryny dodaje większej ilości energii, a jednocześnie zmniejsza negatywny wpływ jej picia na nasz organizm. Jest ona dobra dla osób, które mają niskie ciśnienie czy cierpiących na migreny.
Kofeina stymuluje centralny układ nerwowy i przyśpiesza krążenie. Dzięki temu poprawia metabolizm i usuwanie z organizmu toksyn. Jeśli jeszcze do tego dodasz cytryny, zwiększy ona swoje działanie, a do tego sprawia, że jest dobrym sposobem na przeziębienia.
Jeśli masz problemy z brakiem apetytu to taka mała kawa z cytryną pomoże Ci go zwiększyć. Dlatego warto ją wypić przed posiłkiem. Może to pomóc osobom starszym, które często nie mają ochoty na jedzenie lub o nim zapominają.
Na espresso wystarczy dodać 5ml świeżego soku z cytryny. Jeśli masz skórkę cytryny, również ją dodaj do kawy. Dzięki temu zyskasz więcej niesamowitego aromatu. Sprawdź czy ten smak Ci pasuje gdy następnym razem będziesz robić sobie kawę :)