Sezon na arbuzy trwa od czerwca do końca sierpnia. Dlatego jeszcze teraz możemy kupić je w sklepach i cieszyć się ich smakiem oraz orzeźwieniem, jakie nam dają. Arbuzy składają się bowiem w większości z wody. Dlatego są świetną przekąską na upały. Schłodzone w lodówce pomagają nam zaznać ulgi podczas wysokich temperatur, a do tego nawadniają nasz organizm.
Zwykle jedząc arbuza wygryzamy sam miąższ pomijając pestki oraz skórkę, które wyrzucamy. To błąd, gdyż skórka arbuza ma wiele cennych właściwości i jest nawet zdrowsza od samego miąższu.
Jest ona bogatym źródłem witamin A, B6, C oraz minerałów, takich jak potas, magnez i cynk. Skórka arbuza zawiera też likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Pomaga nam chronić nasz organizm przed chorobami.
W skórce arbuza znajdziemy też cytrulinę. To aminokwas, który cenny jest dla naszych mięśni. Szczególnie przyda się osobom aktywnie uprawiającym sport. Pomaga w budowaniu masy mięśniowej. Większość zdrowotnych właściwości arbuza leży właśnie w skórce, którą zazwyczaj wyrzucamy!
Wykorzystać możemy ją na wiele sposobów. Białą część skórki możemy wykroić, a następnie pokroić w kostkę i dodać do sałatki. To sposób idealny zwłaszcza dla osób, które nie lubią jej smaku. Wtedy wraz z innymi składnikami sałatki będzie on niewyczuwalny.
Możecie również przygotować karafkę wody, a do niej dodać pokrojoną skórkę arbuza. Woda taka może następnie leżeć w lodówce, a gdy poczujecie pragnienie wystarczy po nią sięgnąć.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.