Gdy będziesz wyciskać sok z cytryny to nie wyrzucaj skórki. Jeśli masz problem z bólami stawów, to skórka cytryny może stać się dla Ciebie naturalnym wybawieniem. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym i antyseptycznym skórka z cytryny jest dobrym lekarstwem na bóle stawów.
Właściwości zdrowotne cytryny są bardzo szerokie. Chociaż kojarzona jest z witaminą C to tak naprawdę nawet 15 razy więcej ma jej papryka. Nie oznacza to jednak, że spożywając cytryny nie korzystamy z ich drogocennych właściwości. Zawiera ona choćby rutynę, która zapobiega utracie witaminy C z naszego organizmu. Jest ona też bogatym źródłem beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy E oraz potasu, magnezu i żelaza.
Spożywanie cytryny zwiększa produkcję enzymów trawiennych, przyśpiesza też oczyszczanie organizmu, wpływa na retencję wody i ogólnie wspiera układ trawienny i ułatwia odchudzanie. Dlatego niektórzy zalecają by każdy dzień zacząć od szklanki wody z cytryną.
Cytryna jest też silnym przeciwutleniaczem, a to sprawia, że hamuje rozwój wolnych rodników i działa przeciwnowotworowo. To co nas dzisiaj najbardziej interesuje to kwestia stawów. Produkty bogate w witaminę C chronią przed zapaleniem stawów.
Wykorzystanie jej jest bardzo proste. Będziemy potrzebować skórki z dwóch cytryn, którą następnie przekładamy do słoika i zalewamy oliwą z oliwek. Ilość oliwy powinna być taka, by skórka znalazła się całkowicie pod jej powierzchnią.
Następnie słoik odstawiamy w zaciemnione miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie powstanie preparat, którym wystarczy nasączyć gazik, a następnie wetrzeć nim lekarstwo w bolące miejsca np. kolana.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.