Czy po ugotowaniu makaronu odcedzasz go w zlewie, a następnie od razu przepłukujesz zimną bieżącą wodą? Jeśli tak, to powinnaś przestać. To błąd, który często popełnia większość z nas. Już tłumaczymy Wam, dlaczego warto tego nie robić.
Makaron to składnik wielu popularnych dań, które często przygotowujemy na obiad. Gotujemy go parę minut według zaleceń producenta. Następnie odcedzamy przez durszlak lub sito nad zlewem pozbywając się wówczas wody, w której go gotowaliśmy.
To również błąd – warto ją zostawić. Świetnie nadaje się jako baza do sosów. Ale nie to jest tematem dzisiejszego artykułu. Chodzi bowiem o to, co często robimy jako następny krok. Jest nim przepłukiwanie makaronu zimna wodą z kranu. Nie powinniśmy tego robić.
Nie róbmy tego – będzie wtedy smaczniejszy. Wypłukujemy wtedy z niego wiele składników zawartych w skrobii. Wystarczy, że odczekamy, aż woda z niego ścieknie. Na dole garnka zobaczycie biały osad, który jest właśnie skrobią. Wodę po jego ugotowaniu natomiast możecie wykorzystać do wcześniej wspomnianego sosu.