Mamy sezon grzybowy, a część zbiorów z pewnością przeznaczymy na suszenie. Przydadzą nam się one zimą, gdy będziemy robić świąteczny bigos czy zupę grzybową. Aby grzyby suszone nadawały się później do wykorzystania muszą być odpowiednio przechowywane. Inaczej mogą spleśnieć lub zalęgną się w nich mole spożywcze.
Nie popełniaj tego błędu i nie wykorzystuj do przechowywania grzybów słoika. Czasem pokrywka użyta wielokrotnie może nie być całkowicie szczelna. Wtedy grzybom zagraża wilgoć, może rozwinąć się w nich pleśń, albo mole spożywcze.
Najlepiej, aby był to szklany lub metalowy pojemnik, który będzie szczelnie zamykany. Świetnie sprawdzą się do tego pojemniki na żywność z wieczkiem, które posiada dodatkowe uszczelnieni w postaci gumki. Dzięki temu mamy pewność, że grzyby będą w takim pojemniku odcięte od zewnętrznych czynników, a tym samym zachowają swoją świeżość przez długi czas.
Pamiętaj również o tym, aby były one schowane. w ciemnym i suchym miejscu. Nie powinny leżeć na słońcu, ani w zimnym pomieszczeniu. Najlepiej, aby przechowywane były w temperaturze pokojowej.