Krajalnica elektryczna to jedno z tych urządzeń kuchennych, które wydają się zbędne, dopóki nie zacznie się ich używać. Kto raz poczuje dobrodziejstwo płynące z posiadania krajalnicy, ten nie wróci do tradycyjnych noży. Dlaczego warto mieć krajalnicę? Znaleźliśmy aż pięć powodów!
Niezależnie od tego, czy szykujesz kolację na dwie osoby, czy też duże przyjęcie, z pomocą krajalnicy szybko i sprawnie pokroisz pieczywo, wędliny, sery, mięso, a także owoce i warzywa. Nawet najostrzejszy i najbardziej poręczny nóż przegra w konkurencji z krajalnicą. Deska do krojenia także nie będzie potrzebna.
Krojenie ręczne to nie tylko kwestia dłuższego czasu, ale też wysiłku. Może nie jest to męczące zajęcie, gdy trzeba ukroić dwie kromki chleba i dwa plasterki wędliny, ale gdy kroimy, pieczywo, wędliny, sery, pieczone mięsa, owoce i warzywa w większej ilości, na pewno chętnie wyręczymy się krajalnicą.
Idealnie równo pokrojone plasterki serów i wędlin cieszą oko i wystawiają dobrą opinię osobie, która zajęła się przygotowaniem imprezowego menu. Nawet przy dużej wprawie trudno osiągnąć taki efekt, krojąc ręcznie nożem.
Krajalnica elektryczna KR100 umożliwia płynne regulowanie grubości krojonych produktów od 1 do 15 mm. W łatwy sposób można zmienić ustawienia, by pokroić odpowiednio szerokie kromki chleba i cieńsze wędlin bądź serów. Estetyka podawania przystawek i sałatek ma duże znaczenie, a dzięki krajalnicy zdecydowanie łatwiej jest o nią zadbać.
Krajalnice elektryczne to stosunkowo tanie urządzenia, które pozwolą całkiem sporo zaoszczędzić. I nie chodzi tylko o to, że jedna krajalnica kosztuje mniej niż zestaw noży (w wielu wypadkach faktycznie tak jest).
Posiadanie krajalnicy pozwala na rezygnację z kupowania krojonych produktów. Można je kupić w jednym kawałku, co nie tylko w wielu wypadkach okaże się tańsze (cena paczkowanych krojonych serów i wędlin jest wyższa niż niekrojonych), ale też pozwoli na dłużej zachować ich świeżość. To z kolei daje możliwość robienia raz na jakiś czas większych zakupów. Zamiast biegać co trzy dni po świeżą wędlinę, można ją kupić raz na tydzień. W ten sposób krajalnica po raz kolejny pozwala oszczędzić czas.
Kupowanie krojonych produktów zwykle oznacza, że będą one zapakowane w plastik. Tylko w niektórych sklepach tradycyjne stoiska z serami i wędlinami proponują zawijanie w papier.
Odwrotnie jest w przypadku produktów w jednym kawałku, kupowanych w lokalnych sklepach lub na giełdach ekologicznych. Tu można nawet przyjść na zakupy ze swoim opakowaniem.
Wiele osób decyduje się samodzielnie robić sery, wędliny, piec mięsa lub chleb. W takim wypadku posiadanie krajalnicy będzie doskonałym uzupełnieniem wyposażenia kuchni. Trzeba tylko pamiętać, że mięso i chleb można kroić dopiero po ostudzeniu.
Osoby, które są na diecie i chcą dokładnie przestrzegać wszystkich zaleceń, muszą między innymi precyzyjnie odmierzać gramaturę i kaloryczność przyrządzanych dań. O wiele łatwiej będzie robić to z krajalnicą niż tradycyjnie – za pomocą noża. Wystarczy raz ustalić, jakiej grubości mają być poszczególne produkty, a później konsekwentnie się tego trzymać.