Cukier często nazywany jest białą śmiercią. Nie ma żadnych wartości odżywczych, w niczym na nie pomaga, dostarcza jedynie kalorii i może być przyczyną naszych problemów zdrowotnych oraz otyłości. Dlatego najlepiej jest ograniczyć go do minimum. Niestety cukier bardzo lubimy. Słodkie napoje lepiej nam smakują. Słodkie ciasta są smaczniejsze od tych, do których cukru nie dodamy. Dlatego go jemy, ale nie jesteśmy na niego skazani. Możemy zamienić go innymi zdrowszymi produktami, które również dodadzą słodkości temu co ugotujemy. Dzisiaj właśnie zajmiemy się zamiennikami dla cukru.
Oczywiście nadal jest kaloryczny, ale za to zdrowszy od cukru. Ma konsystencję rzadkiego miodu i dość specyficzny smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu. Świetnie nadaje się do deserów czy nawet ciast. Można dodawać go do osłodzenia napojów np. kawy. Tradycyjnie stosowany jest do naleśników tak zwanych pancakes, które są popularnym daniem śniadaniowym w USA.
Stosuje ją się szczególnie podczas wypieków. Najlepiej jest kupować melasę zrobioną podczas przetwarzania cukru trzcinowego. Jest bogata w minerały i witaminy z grupy B, do tego doskonale słodzi. Im jaśniejsza tym jest słodsza.
Można go stosować tak jak zwykły cukier do słodzenia wielu rzeczy. Ma dużo niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier i jest całkiem dobry. Jest to bardzo fajny zamiennik białego cukru choć niezbyt popularny. Wbrew wyobrażeniom nie jest on biały, bardziej przypomina cukier trzcinowy.
Stewia jest jednym z popularniejszych zmieników cukru, który możecie już znać. Jest dużo bardziej słodka niż cukier, dlatego stosuje się jej mniej. Co najlepsze nie zawiera kalorii i nie powoduje, że w naszym organizmie dochodzi do skoku poziomu glukozy. Zobacz jak przygotować z niej ekstrakt słodzący.
Miód to naturalny słodzik. Ma bardzo zdrowe właściwości. Stosowanie go wpływa pozytywnie na nasz organizm. Jeśli jednak chcemy korzystać z jego właściwości nie możemy go podgrzewać ani dodawać do gorących napojów. Najlepszy do słodzenia jest miód wielokwiatowy oraz akacjowy. Mają najłagodniejszy słodki smak.
Kupując go musicie uważać i nie nabrać się. Producenci barwią biały cukier i sprzedają jako brązowy dużo drożej. Nie jest to jednak cukier trzcinowy, taki tylko udaje. Nie kupuj też rafinowanego cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego, ale też zawiera sporo kalorii więc nie można z nim przesadzać.
To popularny i zdrowy zamiennik cukru. Doskonale znają go osoby, które odchudzają się. Łatwo można kupić go w większości sklepów. To po prostu cukier brzozowy, który wyglądem i smakiem przypomina zwykły biały cukier. Ma za to mniej kalorii i jest zdrowszy.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.