Oregano to niezwykłe zioło, którego bogaty smak i aromat mogą całkowicie odmienić twoje potrawy. Najczęściej kojarzy nam się z kuchnią włoską, grecką lub hiszpańską. Wykorzystywane jest jednak w kuchniach na całym świecie. Najlepiej użyć świeżych listków oregano, dlatego wiele osób decyduje się na jego uprawę w przydomowym ogrodzie lub w doniczce na parapecie w kuchni.
Uprawa oregano jest stosunkowo łatwa, ale istnieją pewne niuanse, o których warto wiedzieć. W tym artykule zajmiemy się najczęściej popełnianymi błędami podczas samodzielnej uprawy oregano. Jeśli nie będziecie ich popełniać, twoje oregano będzie okazałe i aromatyczne.
Oregano lubi dobrze przepuszczalną glebę. Jeśli sadzimy ją w ziemi uniwersalnej, często zdarza się, że roślinę przelewamy. Jeśli dodatkowo nie zrobimy drenażu w doniczce, wtedy korzenie zaczną gnić, a nasza roślinka umierać.
Nawet jeśli ziemia na wierzchu będzie wydawała się sucha, to wewnątrz może nadal być wilgotna. Dlatego przed podlaniem powinniśmy sprawdzić wilgotność gleby. Możemy użyć do tego specjalnego ogrodniczego miernika lub po prostu wbić w ziemię drewnianą wykałaczkę i sprawdzić, czy będzie mokra.
Oregano podlewamy do momentu, aż otworami drenażowymi wypłynie woda. Dzięki temu zapewnimy odpowiedni wzrost korzeni. Jest to ważne, gdyż słaby system korzeniowy ma tendencją do przelewania. Następny raz podlewamy roślinę, dopiero gdy ziemia przeschnie.
Oregano preferuje glebę dobrze przepuszczalną z odczynem zbliżonym do obojętnego. Naturalnie woli też lekko suchą ziemię, a nadmiar wilgoci mu szkodzi. Dlatego zdecydowanie lepiej jest kupić ziemię dedykowaną do ziół. Można ją dostać w sklepach ogrodniczych oraz marketach budowlanych. Na dnie za pomocą warstwy keramzytu możemy zrobić drenaż.
Oregano to roślina, która uwielbia słońce. Najczęstszym błędem jest umieszczanie rośliny w cieniu lub półcieniu. Aby nasze oregano rozwijało się zdrowo i dawało obfite plony, powinniśmy zapewnić mu miejsce na pełnym słońcu. Zbyt małe nasłonecznienie może prowadzić do zahamowania wzrostu, a także do słabszego smaku i aromatu.