Mrozisz chleb aby zachować jego świeżość na dłużej? Chleb bez problemu można mrozić i przetrzymywać przez kilka miesięcy. Dzięki temu zawsze możemy mieć gotowy zapas w lodówce i wykorzystać go np. po powrocie z urlopu. Co zrobić aby chleb po rozmrożeniu był jak najsmaczniejszy? Dzisiaj Wam podpowiemy!
Podczas mrożenia chleba bardzo ważne jest to by nie docierało do niego żadne powietrze. Dlatego najlepiej nie wyjmować go z oryginalnego szczelnie zamkniętego opakowania lub dobrze zawinąć w foliowy woreczek i zamknąć. Dzięki temu powietrze nie będzie miało do środka dostępu. Nie musicie przejmować się tym, które jest już w środku.
Im świeższy chleb zamrozimy tym lepszy będzie po rozmrożeniu. Dlatego nie warto czekać zbyt długo i gdy mamy pewność, że nie zdążymy zjeść całego chleba, od razu część zamrozić. Ważny jes też czas trzymania w zamrażalniku. Nie powinien przekraczać kilku miesięcy.
Odmrażania można dokonać na dwa sposoby. Możemy wykorzystać do tego piekarnik. Wtedy chleb wyjdzie z niego mięciutki i pachnący jakbyśmy dopiero kupili go w piekarni. Bochenek chleba przekładamy prosto z zamrażalnika do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i trzymamy go nam przez 40 minut.
Drugi sposób polega na wyjęciu chleba z zamrażalnika i pozostawieniu na blacie, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową. Teraz wkładamy go na tę samą temperaturę do piekarnika, ale już tylko na 10 minut. Dzięki temu odświeżymy go i będzie smaczniejszy.