14 lipca 2019

Mrozisz chleb? Zobacz jak go odmrozić aby był jak najsmaczniejszy!

Mrozisz chleb aby zachować jego świeżość na dłużej? Chleb bez problemu można mrozić i przetrzymywać przez kilka miesięcy. Dzięki temu zawsze możemy mieć gotowy zapas w lodówce i wykorzystać go np. po powrocie z urlopu. Co zrobić aby chleb po rozmrożeniu był jak najsmaczniejszy? Dzisiaj Wam podpowiemy!

Jak odmrozić chleb aby był smaczny

Podczas mrożenia chleba bardzo ważne jest to by nie docierało do niego żadne powietrze. Dlatego najlepiej nie wyjmować go z oryginalnego szczelnie zamkniętego opakowania lub dobrze zawinąć w foliowy woreczek i zamknąć. Dzięki temu powietrze nie będzie miało do środka dostępu. Nie musicie przejmować się tym, które jest już w środku.

Im świeższy chleb zamrozimy tym lepszy będzie po rozmrożeniu. Dlatego nie warto czekać zbyt długo i gdy mamy pewność, że nie zdążymy zjeść całego chleba, od razu część zamrozić. Ważny jes też czas trzymania w zamrażalniku. Nie powinien przekraczać kilku miesięcy.

Odmrażania można dokonać na dwa sposoby. Możemy wykorzystać do tego piekarnik. Wtedy chleb wyjdzie z niego mięciutki i pachnący jakbyśmy dopiero kupili go w piekarni. Bochenek chleba przekładamy prosto z zamrażalnika do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i trzymamy go nam przez 40 minut.

Drugi sposób polega na wyjęciu chleba z zamrażalnika i pozostawieniu na blacie, aż się rozmrozi i osiągnie temperaturę pokojową. Teraz wkładamy go na tę samą temperaturę do piekarnika, ale już tylko na 10 minut. Dzięki temu odświeżymy go i będzie smaczniejszy.