Podziel się:

Jak mrozić pierogi? Czasami chcemy zamrozić większą ilość pierogów np. przygotowując je przed świętami. To również dobra okazja aby przygotować sobie pakiety obiadowe z pierogów, które następnie w razie potrzeby możemy otworzyć i szybko przygotować obiad w dzieżki dla nas dzień. Mrożenie pierogów nie jest trudne, ale warto znać prostą metodę, która sprawi, że pierogi nie posklejają się i zachowają świeżość.

Jak zamrozić pierogi

Pierogi możemy bez problemu mrozić, o tym już wiecie. Z pewnością Wasze babcie to robiły. Dzisiaj podpowiemy Wam jak w szkołach gastronomicznych uczy się mrożenia pierogów niezależnie od ich rodzaju.

  1. Zaczynamy od ugotowania pierogów. Robimy to tak jak zawsze czyli wrzucamy do osolonej wrzącej wody, a następnie wyjmujemy je gdy już wypłyną na powierzchnię. Cały sekret pojawi się dopiero w następnych czynnościach.
  2. Pierogi zaraz po wyjęciu ze wrzątku wkładamy do lodowatej wody.
  3. Gdy wystygną przerzucamy je do miski z olejem roślinnym i „mieszamy” nimi aby obtoczyć je w oleju.
  4. Pierogi teraz musimy rozłożyć w zamrażalniku, każdy osobno. Ja to robię w komorze szybkiego zamrażarnia na rozłożonym czystym ręczniku kuchennym. Ty zrób to tak jak będzie Ci wygodnie.
  5. Kiedy pierogi już zaczną twardnieć możemy je zacząć pakować do woreczków.
  6. Dzięki temu pierogi po wyjęciu z zamrażarki i podczas gotowania nie rozpadną się. Przechowywane w dużej ilości razem nie skleją się również ze sobą.

Jest to idealny sposób na mrożenie pierogów. Dzięki temu po ponownym ugotowaniu będą naprawdę świetne. Nie rozpadną się, nie zrobi się z nich miękka breja. Będą takie jakbyście dopiero co je przygotowały. Polecam ten sposób.

Przeczytaj również: Lodówka i zamrażarka – czy warto zainwestować w taki duet?

Podobne artykuły