
Jak mrozić pierogi? Czasami chcemy zamrozić większą ilość pierogów np. przygotowując je przed świętami. To również dobra okazja aby przygotować sobie pakiety obiadowe z pierogów, które następnie w razie potrzeby możemy otworzyć i szybko przygotować obiad w dzieżki dla nas dzień. Mrożenie pierogów nie jest trudne, ale warto znać prostą metodę, która sprawi, że pierogi nie posklejają się i zachowają świeżość.
Jak zamrozić pierogi
Pierogi możemy bez problemu mrozić, o tym już wiecie. Z pewnością Wasze babcie to robiły. Dzisiaj podpowiemy Wam jak w szkołach gastronomicznych uczy się mrożenia pierogów niezależnie od ich rodzaju.
- Zaczynamy od ugotowania pierogów. Robimy to tak jak zawsze czyli wrzucamy do osolonej wrzącej wody, a następnie wyjmujemy je gdy już wypłyną na powierzchnię. Cały sekret pojawi się dopiero w następnych czynnościach.
- Pierogi zaraz po wyjęciu ze wrzątku wkładamy do lodowatej wody.
- Gdy wystygną przerzucamy je do miski z olejem roślinnym i „mieszamy” nimi aby obtoczyć je w oleju.
- Pierogi teraz musimy rozłożyć w zamrażalniku, każdy osobno. Ja to robię w komorze szybkiego zamrażarnia na rozłożonym czystym ręczniku kuchennym. Ty zrób to tak jak będzie Ci wygodnie.
- Kiedy pierogi już zaczną twardnieć możemy je zacząć pakować do woreczków.
- Dzięki temu pierogi po wyjęciu z zamrażarki i podczas gotowania nie rozpadną się. Przechowywane w dużej ilości razem nie skleją się również ze sobą.
Jest to idealny sposób na mrożenie pierogów. Dzięki temu po ponownym ugotowaniu będą naprawdę świetne. Nie rozpadną się, nie zrobi się z nich miękka breja. Będą takie jakbyście dopiero co je przygotowały. Polecam ten sposób.
Przeczytaj również: Lodówka i zamrażarka – czy warto zainwestować w taki duet?