Zastanawiasz się jak przedłużyć świeżość jajek? Musimy pamiętać o tym, że jajko starzeje się już od momentu zniesienia dlatego znajduje się na nich pieczątka z datą minimalnej trwałości. Wynosi ona nie więcej niż 28 dni od zniesienia. Pamiętaj o tym, że jajka następnie muszą trafić do sklepu, a potem do naszego koszyka. Dlatego realnie czas, w którym możemy je spożyć jest krótszy.
Jeśli wiesz, że nie zdążysz zużyć jajek, które kupiłaś to możesz przedłużyć ich świeżość. Jest ciekawa porada, która faktycznie działa, a polega na posmarowaniu jajka tłuszczem. Blokuje to dostęp powietrza przez co jajko będzie dłużej świeże.
Nie jest to jednak zbyt wygodne. Oczywiście ważne jest przechowywanie jajka. Najświeższe będzie jeśli schowamy je do lodówki, ale nie na drzwiczkach. Wiemy, że znajdują się tam specjalne kieszonki na jajka, ale przy otwieraniu drzwiczek jajka narażone są na częste zmiany temperatury. To powoduje, że psują się szybciej.
Jest jeszcze jeden sprawdzony i bardzo prosty sposób. Jest chyba najwygodniejszy i najlepszy. Przygotuj sobie foremkę na kostki lodu. Jajka wybij każde do osobnego wgłębienia w foremce i wsadź do zamrażarki. Po zamrożeniu jajka możesz wykorzystać jeszcze przez długi czas.