Masz kaca po piciu alkoholu? Winne mogą być te przekąski!

Zdrowie Data publikacji: 06 listopada 2022

Najczęściej podczas picia alkoholu jednocześnie spożywamy przekąski. Niektórych z nich lepiej nie jeść, bo przez to możemy mieć jeszcze większego kaca. Czego unikać?

Przede wszystkim słonych przekąsek, które jednak są bardzo popularne. Paluszki czy chipsy, to jedne z najczęściej serwowanych dodatków do piwa lub innego rodzaju alkoholu. NIestety, jeśli będziemy spożywać je i jednocześnie pić sporo alkoholu, wtedy wypłuczemy z organizmu zdecydowanie więcej wody i soli mineralnych. To natomiast spowoduje, że szybciej się upijemy, a kac będzie jeszcze większy.

Podczas picia alkoholu powinniśmy też unikać przekąsek, które są ostre. W połączeniu z alkoholem mogą negatywnie wpłynąć na nasz układ pokarmowy i być przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości na następny dzień.

Co w takim razie jeść? Powinniśmy spożywać produkty, które będą bogate w witaminę C, która zmniejszy objawy syndromu dnia następnego. Dlatego świetnie sprawdzą się do chrupania warzywa i owoce, które mają jej dużo. Na bazie warzyw można stworzyć też inne przekąski np. koreczki.

Dobrze sprawdzą się również lekkie sałatki, ryby i pieczone lub gotowane mięso. Ciężkostrawne dania spożywane podczas picia alkoholu mogą nam zaszkodzić.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły