Niektóre warzywa są zdrowe gdy je ugotujemy. Tak jest na przykład z pomidorami, które dużo lepiej jest poddać obróbce termicznej jeśli chcemy wyciągnąć z nich jak najwięcej zdrowia. Nie jest to jednak odosobniony przypadek i kolejnym z nich może być marchew.
Marchew to jedno z najzdrowszych warzyw. Beta-karoten, który zawiera jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Mają one zdolność zapobiegania rozwojowi chorób nowotworowych, ale również hamują procesy starzenia się komórek. Dostarcza minerałów takich jak magnez, żelazo, potas, wapń oraz witamin takich jak C, A, K czy grupy B. Jest też bogata w kwas foliowy.
Zalety spożywania marchwi
Pytanie tylko, kiedy więcej zyskamy? Jedząc marchew gotowaną czy surową? Marchew gotowana zawiera aż o 35% więcej przeciwutleniaczy niż surowa. Dotyczy to wszystkich warzyw bogatych w karoten. Należy je poddawać obróbce termicznej by nasz organizm mógł sprawnie z niego korzystać. W przeciwnym wypadku większość opuści nasz organizm podczas defekacji. Oznacza to, że marchew gotowana jest zdrowsza.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.