Marchew z imbirem – dlaczego warto jeść je razem?

Marchew i imbir to dwa bardzo dobrze znane nam produkty, które wielu z nas ma w swojej kuchni. Wiemy doskonale, że są one zdrowe dla naszego organizmu. Okazuje się jednak, że jeszcze więcej zyskamy gdy je ze sobą połączymy. Przygotujemy z nich bardzo dobry koktajl, jednak przepis poznamy na końcu, a wcześniej zastanowimy się nad wartościami zdrowotnymi jakie płyną z jego spożywania.

Marchew jest jednym z najzdrowszych warzyw. Jest bogata w witaminy, znajdziemy w niej witaminę H, K, E, C, A czy witaminy z gruby B. Oprócz tego jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, cynku, manganu, sodu, żelaza, siarki i fosforu. Jednak z tego z czego jest najbardziej znana to właśnie witamina A, którą nazywamy też beta-karotenem. To właśnie ona przyczynia się do dbania o nasz wzrok. Skoro mamy lato warto również wspomnieć, że beta-karoten przyśpiesza opalanie :)

Imbir jest nam również dobrze znany bo jest składnikiem wielu przepisów odchudzających, wiemy więc, że wspomaga utratę kilogramów. Ma działanie podobne do aspiryny, działa również rozgrzewająco i niszczy wirusy, bakterie i grzyby. Imbir poprawia również krążenie i neutralizuje toksyny w naszym organizmie. Ma także dobre działanie na nasz przewód pokarmowy – ułatwia trawienie czy hamuje mdłości. Może też wzmocnić apetyt. Jest skuteczny przy przeziębieniach i w leczeniu obrzęków.

Korzyści ze spożywania ich razem

  1. poprawiają wygląd skóry i wspomagają opalanie
  2. hamują procesy starzenia się skóry
  3. wspierają odporność i zwalczają infekcje
  4. wspomagają wzrok
  5. wspomagają pracę serca
  6. usprawniają trawienie
  7. sprzyjają odchudzaniu

Koktajl z marchewki i imbiru

Wiemy już dlaczego warto spożywać te produkty razem. Przygotujemy więc z nich koktajl, który jest bardzo prosty do zrobienia i jednocześnie jest świetną formą spożywania właśnie tych produktów. Oczywiście nie musimy ich jeść w ten sposób, wszystko zależy od Was.

Składniki

  • 4 marchewki
  • 2,5 cm imbiru
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda według uznania

Przygotowanie

Produkty obieramy, a następnie blendujemy na jednolitą masę. Możemy dodać wody aby koktajl był rzadszy.

Skomentuj

Marchew z imbirem – dlaczego warto jeść je razem?