Lepiej nie podawaj tej ryby na święta. Dietetyk ostrzega — jest zanieczyszczona

Zdrowie Data publikacji: 13 listopada 2023

Ryby stanowią istotny element diety każdego człowieka. Są źródłem wielu potrzebnych witamin, tłuszczów i minerałów. Odpowiadają za prawidłową pracę serca i mózgu. Poza tym są dobrym sposobem na urozmaicenie jadłospisu. Można przyrządzić je na wiele różnych sposobów i nieustannie cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Są jednak pewne wyjątki — sprawdź, których gatunków najlepiej unikać.

Walory zdrowotne

Ryby stanowią znakomite źródło białka, które zapewnia odpowiednie aminokwasy do budowy i naprawy tkanek w ludzkim organizmie. Poza tym jod, selen, witamina D czy B12 — to wszystko sprawia, ze ryby powinny mieć stałe miejsce na naszych stołach. Jednak według znanego dietetyka są też gatunki ryb, które nie charakteryzują się pozytywnym wpływem na nasze zdrowie, m.in. ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia. Dr Bartek Kulczyński wymienia kilka gatunków ryb, których nie powinno się spożywać.

Ryby polecane

Do ryb, które można spożywać bez zmartwień, należą z pewnością: sardynki, makrela atlantycka, pstrąg tęczowy, dziki łosoś, czy śledzie. Poza tym dobrym wyborem będą też ryba maślana, dorsz i flądra. Są to zarówno pozycje bardziej, jak i mniej popularne, ale z pewnością ich spożycie w żaden sposób nie zagraża zdrowiu. Na talerzach mogą znaleźć się nawet 2-3 razy w tygodniu, a optymalna porcja wynosi ok. 100-150 g. Jeżeli ryby jemy nieco rzadziej, do 1 posiłku w tygodniu, listę można rozszerzyć również o karpia, spożywanego często jedynie na święta, karmazyna, turbota, halibuta, czy doradę.

Ryby odradzane

Wśród ryb o nie najlepszym wpływie na nasz organizm znalazły się atrakcyjna cenowo panga, która z pewnością nie szczyci się wysoką zawartością białka, witamin, czy minerałów, za to może zawierać szkodliwe ilości ołowiu i rtęci. Makrela królewska, co prawda zawierająca istotne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3, jest także źródłem zbędnych substancji, czyli rtęci. Poza tym na liście ryb, których nie zaleca się do spożycia Dr Bartek Kulczyński, umieścił tuńczyka wielkookiego oraz żółtopłetwego. Swoją obecność na tej liście tuńczyk zawdzięcza dużej zawartości metylortęci, która również jest szkodliwa dla ludzkiego zdrowia.

  • Kanał YouTube - Dr Bartek Kulczyński

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły