Lekarze zalecają by przestać korzystać z plastikowych pojemników na żywność

Większość z nas korzysta z plastikowych pojemników na żywność. Są one wygodne i pozwalają łatwo przechować produkty spożywcze, które przykładowo zostaną nam z obiadu. Jednak czy są one dla nas bezpieczne? Lekarze ostrzegają, że stosowanie ich może nie pozostać bez wpływu na nasze zdrowie.

Przez ostatnie lata uważano, że bezpiecznie można korzystać z plastikowych pojemników na żywność i nawet podgrzewać ją w nich w kuchence mikrofalowej. Jednak ta opinia zaczyna się zmieniać i coraz częściej zastanawiamy się nad wpływem takich substancji chemiczny jak BPA i ftalany. Agencja ds. Żywności i Leków USA uważa, że nawet pojemniki oznaczone jako bezpieczne do podgrzewania w mikrofalówce mogą nieść zagrożenie.

BPA może działać jak estrogen w organizmie i potencjalnie zmienić czas dojrzewania, zmniejszyć płodność, zwiększyć tkankę tłuszczową i wpłynąć na układ nerwowy i odpornościowy. Szczególnie groźne jest to wtedy, gdy używamy plastikowych pojemników na żywność do przechowywania jedzenia dzieci.

Ftalany, które są substancjami chemicznymi nadającymi plastikowi elastyczności mogą wpłynąć na rozwój męskich narządów płciowych czy zwiększyć otyłość u dzieci lub doprowadzić do chorób krążenia. Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega, że nawet mycie ich w zmywarce może powodować wyciek tych substancji chemicznych. Jeśli produkty te zmieniły kolor lub są porysowane, to powinno się je niezwłocznie wymienić.

Czego zatem używać?

Najlepiej jest używać pojemników na żywność wykonanych ze szkła. Szkło nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z żywnością i żadne substancje nie mogą z niego przeniknąć do produktów spożywczych. Dlatego szkło jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności.