Korzystasz w kuchni z folii aluminiowej? Ma to niekorzystne konsekwencje dla zdrowia!

Zdrowie Data publikacji: 13 stycznia 2017

Folia aluminiowa znajduje się praktycznie w każdej kuchni. Wykorzystujemy ją do przygotowywania posiłków jak i ich przechowywania. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym jakie ma to konsekwencje dla naszego zdrowia?

Aluminium jest metalem, który wykazuje działanie neurotoksyczne i może powodować poważne problemy w funkcjonowaniu naszego mózgu. Obwinia się go o powiązanie z chorobą Alzheimera. Dodatkowo eksperci uważają, że aluminium w długotrwałym kontakcie z naszym organizmem może powodować upośledzenie umysłowe, problemy z utrzymaniem równowagi czy zapamiętywaniem.

Badania przeprowadzone na grupie badawczej potwierdzają, że posiłki, które zostały przygotowane w folii aluminiowej mają wpływ na nasz szkielet kostny. Aluminium potrafi magazynować się w naszych kościach jednocześnie wypierając tak ważne dla jej zdrowia wapno.

Dodatkowo aluminium negatywnie wpływa na nasze płuca i cały układ oddechowy. Dlatego nie powinno poddawać się obróbce termicznej produktów żywnościowych owiniętych w folię aluminiową. To dlatego, że wtedy aluminium zaczyna wnikać do przygotowywanej przez nas żywności, a następnie wiadomą drogą trafia do naszego organizmu. Naukowiec inżynierii chemicznej na Uniwersytecie Amerykańskim w Sharjah, dr Essam Zubaidy, sprawdził jakie to ma dla zdrowia skutki. Okazuje się, że posiłek przygotowany w ten sposób może zawierać nawet 400mg aluminium. Zdrowa dzienna dawka określona przez WHO to 60mg. To prawie 7 razy więcej niż norma!

Badania przeprowadzone przez naukowców jednoznacznie stwierdzają, że folia aluminiowa nie jest dobra do gotowania, pieczenia czy smażenia. W ogóle nie powinno podgrzewać się w niej żywności i jeśli chcemy to robić musimy znać konsekwencje i na nie się godzić. Oczywiście objawów nie zobaczymy od razu, ale pojawiają się one na przestrzeni lat. I tak jesteśmy codziennie truci różnego rodzaju chemią, więc po co jeszcze samemu do tego dokładać kolejny element. Dlatego dużo zdrowsze będzie pieczenie np. w naczyniach żaroodpornych, a zawijanie kanapek do pracy lepiej jest wykonać przy pomocy papieru śniadaniowego.

Źródło artykułu: http://awm.com/doctors-now-have-warning-if-you-use-aluminum-foil-stop-it-or-face-deadly-consequences/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły