Kluseczki serowe z czosnkiem niedźwiedzim i palonym masłem

Kuchnia Data publikacji: 19 kwietnia 2020

Wiosną poszukujemy świeżości, koloru i lekkości na talerzu. W ten schemat idealnie wpisuje się czosnek niedźwiedzi – pierwsza wiosenna nowalijka, która pojawia się na przełomie lutego i marca. Prawdziwy cud natury, z którego można wyczarować wiele fantastycznych i zdrowych potraw.

Dziś na talerzu proste, ale jakże smaczne kluseczki z czosnkiem niedźwiedzim. Wyglądają bardzo świeżo i mają piękny, wiosenny kolor. Do tego są niezwykle delikatne i unikalne w smaku. Długo zastanawiałam się, z czym je podać.

Postawiłam na palone masło. Jego cudowny, orzechowy smak i wspaniały karmelowy kolor, bez wątpienia jest dopełnieniem tego dania. Chrupiące pistacje o delikatnym, maślanym smaku nadają potrawie ciekawą teksturę. Dekoracja dania również nie jest przypadkowa.

Delikatne kwiaty polnej stokrotki o lekko ostrym smaku stanowią wspaniały dodatek smakowy i zapewniając przyjemne orzeźwienie. Finalnie z tej kompozycji powstało ciekawe, eleganckie i pełne smaku danie. Zaproś wiosnę do kuchni już dziś!

Składniki

Kluseczki

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 200 g mąki pszennej*
  • sól

Masło palone

  • 160 g masła 82%

Dodatkowo

  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • stokrotki polne

Podobne artykuły