Spośród wszystkich rodzajów okapów, okap wyspowy jest jednym z najchętniej wybieranych. W dużych kuchniach, w których kuchenka znajduje się na wyspie, nie ma wielu innych, lepszych rozwiązań. Urządzenia tego typu cechuje duża wydajność, zaawansowanie technologiczne i designerski sznyt. Czym się kierować, decydując się na tego taki okap kuchenny?
Przede wszystkim warto pamiętać, że okapy wyspowe są przeznaczone do dużych kuchni, w których znajduje się wyspa z płytą grzewczą. Do pewnego stopnia ogranicza to aranżacyjne możliwości wykorzystania takiego okapu kuchennego. A trzeba to podkreślić – dekoracyjne walory tych urządzeń są jednym z głównych argumentów za ich wyborem.
Wyspowe okapy kuchenne miewają niekonwencjonalną bryłę. Kształtem i kolorem mogą być stylizowane na rzeźby lub lampy. Niejednokrotnie zwracają uwagę oryginalnym wyglądem i efektownym wzornictwem. Wiele modeli oferuje także atrakcyjne oświetlenie.
Kuchnia, w której znajdzie się okap wyspowy, musi być przestronna. Samo urządzenie ma zazwyczaj spore rozmiary. Ale zarazem tego typu okapy kuchenne są bardzo wydajne. Ze względu na wielkość można w nich zamontować silniejsze turbiny. Zarazem to urządzenia bardzo funkcjonalne – stosowane w nich są najnowocześniejsze technologie i mają one wiele udogodnień, między innymi w zakresie sterowania.
Niestety, wszystko to oznacza wyższe koszty. Okapy wyspowe są droższe od swych przyściennych czy podszafkowych kuzynów. W parze z ceną wiąże się wysoka jakość, ale nawet najtańsze urządzenie tego typu to spory wydatek.
Trzeba też odnotować, że gdy okap wyspowy działa jako wyciąg, konieczne jest doprowadzenie do niego przewodu wentylacyjnego na środek sufitu. W starszym budownictwie może się to wiązać z kosztownym remontem, jeśli w mieszkaniu nie ma sufitu podwieszanego lub gdy okap do tej pory znajdował się przy ścianie.
W nowo powstających kuchniach kwestia ta jest brana pod uwagę już na etapie projektowania mieszkania i nie powinna stanowić problemu. Rozwiązaniem może być także okap wyspowy działający jako pochłaniacz.
Zasadniczo zaleca się, aby okap kuchenny pracował w trybie wyciągu. Pozwala to odprowadzać na zewnątrz opary powstające w czasie gotowania. Nie trzeba więc stosować dodatkowych rozwiązań, aby pozbyć się wilgoci z pomieszczenia.
Korzystanie z wyciągu pozwala również obniżyć koszty eksploatacyjne okapu. W takim wypadku nie używa się bowiem filtrów węglowych, które są konieczne, gdy w kuchni zamontowany jest pochłaniacz. Trzeba pamiętać, że pochłaniacz musi pracować z nieco większą mocą niż wyciąg, aby był skuteczny. Wyciąg jest też bardziej cichy. Niektóre modele pozwalają nawet na montaż turbiny poza kuchnią, co w jeszcze większym stopniu podnosi komfort użytkowania okapu.
Niestety, nie w każdej kuchni możliwe jest zamontowanie wyciągu. Ponadto, nie każdy okap wyspowy jest przystosowany do takiego trybu pracy. Efektowny, wiszący model urządzenia może nie oferować opcji podłączenia wentylacji.
Oprócz trybu pracy i dodatkowych kosztów eksploatacyjnych jest wiele innych czynników, na które trzeba zwrócić uwagę, wybierając okap kuchenny. Należy do nich między innymi: jakość wykonania, jakość i rodzaj użytych materiałów, zastosowane technologie, rodzaj sterowania. Do bardzo ważnych czynników użytkowych należą głośność okapu oraz jego energooszczędność.
Większość modeli aktualnie znajdujących się w katalogach sklepów zapewnia najnowsze rozwiązania w zakresie zużycia energii. Koniecznie trzeba się jednak upewnić, czy klasa energetyczna okapu jest wystarczająco wysoka. Co więcej, okap powinien być odpowiednio cichy. Zbyt głośny może zagłuszać rozmowy i obniżać komfort korzystania z urządzenia. Przyjmuje się, że optymalna wartość głośności, to około 50 dB na średnim biegu.
Oprócz tego warto zwrócić uwagę na to, czy okap jest łatwy w czyszczeniu oraz jak duże są koszty jego eksploatacji. Ma to szczególne znaczenie w przypadku pochłaniaczy, w których co jakiś czas należy wymieniać filtry. Trzeba też pamiętać o tym, by prawidłowo dobrać wielkość okapu do rozmiarów kuchenki. Chodzi o jego szerokość względem płyty grzewczej. Istotny wpływ na użytkowanie okapu ma również wysokość, na której okap został zamontowany, a także sam sposób montażu.
Jeśli szukasz dobrego okapu wyspowego, to sprawdź markę Nortberg. Oferuje ona ekskluzywne urządzenia o bardzo atrakcyjnej stylistyce. Każdy okap wyspowy z Nortberg.pl wyróżnia jakość wykonania, wysoka wydajność i ciche działanie. To okapy pracujące w klasie energetycznej A, efektywne pod kątem zużycia prądu. Marka Nortberg skierowana jest do wymagającego klienta, dla którego liczy się funkcjonalność, niezawodność i komfort użytkowania.
Przykładem produktu, który spełnia tak wysokie wymagania, jest okap Metropolis. Urządzenie to cechuje wyjątkowo duża powierzchnia pochłaniania (ma trzy rodzaje szerokości – 120, 146 lub 176 cm), dzięki czemu znakomicie sprawuje się nawet na najniższych biegach. Okap naszpikowano nowoczesną technologią – posiada sterowanie dotykowe, timer, czujnik wymiany filtrów węglowych, automatyczny wyłącznik. Może pracować jako wyciąg lub pochłaniacz. Korzysta zaś z cichej turbiny o mocy 700 lub nawet 900 m3/h.
Klasyczny wygląd sprawia, że nadaje się on do wielu kuchni. Stal INOX dodaje urządzeniu szlachetności, a osiem punktów świetlnych znacznie podnosi walory użytkowe okapu i podkreśla jego nowoczesny charakter. Warto też zauważyć, że komin w tym modelu można zamontować zarówno po lewej, jak i po prawej stronie. Zwiększa to jego możliwości aranżacyjne. Ponadto, płaską powierzchnię okapu można wykorzystać jako dodatkową półkę. Okap Metropolis jest również dostępny w kolorze czarnym.