Ziemniaki są bardzo popularnym i chętnie spożywanym warzywem w Polsce. Dodajemy je do wielu potraw. Są elementem dania głównego, zup i przekąsek. Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Mogą być podane w formie puree, pieczone, smażone, grillowane i gotowane. W tym ostatnim przypadku musimy zwrócić uwagę na bardzo ważną rzecz: kiedy solić ziemniaki? Okazuje się, że wiele osób tego nie wie i często robi to w nieodpowiedni sposób.
Dobrze przygotowane ziemniaki mogą być nie tylko pyszne, ale są też bardzo wartościowe. Nie mają zbyt wielu kalorii i tłuszczu, a dzięki temu nie tuczą. Głównym składnikiem ziemniaka jest skrobia. Gotowanie sprawia, że jest ona szybko trawiona. Ziemniak jest wartościowym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i ułatwia trawienie. Dodatkowo jest też źródłem wartościowego białka i wielu witamin.
Obróbka termiczna sprawia, że tracimy nieco wartości odżywczych z ziemniaka. Jest jednak sposób na zminimalizowanie tych strat. Przede wszystkim powinniśmy ziemniaki gotować lub piec ze skórką i w całości. Jeżeli chcemy obrać ziemniaki, to najlepiej obierać cienko, a kroić na duże kawałki. Gotować powinniśmy w niewielkiej ilości osolonej wody i możliwie jak najkrócej. To wszystko pozwoli nam na zredukowanie strat składników odżywczych.
Wiele osób zastanawia się, kiedy solić ziemniaki. Niektórzy wciąż robią to w nieodpowiedni sposób. Zasada jest prosta: zawsze solimy wodę przed wrzuceniem ziemniaków. Najpierw nalewamy do garnka wodę, następnie solimy, a ziemniaki dodajemy dopiero po zagotowaniu wody. Sól musi się dokładnie rozpuścić. W przeciwnym razie nie uzyskamy odpowiedniego smaku.
Do gotowania powinniśmy przygotować spory garnek. Na 2 litry wody musimy dodać przynajmniej 2 łyżeczki soli. Podczas gotowania warto przykryć garnek pokrywką. Dzięki temu ziemniaki będą szybciej gotowe, a temperatura nie będzie się obniżać. Ilość ziemniaków musimy dostosować do ilości wody. Woda powinna zakrywać wszystkie ziemniaki.
Choć ziemniaki są często wykorzystywanym warzywem podczas przygotowywania posiłków, to niestety nie każdy powinien je jeść. Osoby, które borykają się z niewydolnością nerek, powinny mocno ograniczyć spożywanie ziemniaków, ponieważ mają one dużą zawartość potasu. Ziemniaków powinny też unikać osoby chore na reumatyzm, gdyż mogą zwiększać sztywność i ból stawów.