30 września 2019

Chrupiące różyczki z ziemniaków i boczku – imprezowa przekąska!

Szukasz pomysłu na imprezową przekąskę, którą możesz zaskoczyć gości? Chrupiące różyczki z ziemniaków z boczkiem to przepis, który stanie się królem najbliższej imprezy. Zniknie ona ze stołu w mgnieniu oka. Zrób więcej bo goście z pewnością poproszą o dokładkę :)

Przekąska ta nie tylko jest smaczna, ale również wygląda bardzo efektownie. Z pewnością wzbudzi ona zainteresowanie i wszyscy zaczną się zastanawiać jak została przygotowana i jak uzyskałaś kształt róży z ziemniaków. Jest to jednak bardzo prosty trik, do którego będziemy potrzebować formy do muffinek. Bez niej niestety ten przepis nie wyjdzie, dlatego jeśli jeszcze takiej nie macie to warto się w nią zaopatrzyć przy okazji gdy będziecie w sklepie.

Różyczki te będą jednocześnie ozdobą stołu i nie musisz się martwić jeśli trochę ich zostanie. Na zimno smakują równie dobrze. Dlatego zachęcam Was do zapisania sobie tego przepisu i wrócenie do niego przy najbliższej imprezie, którą będziecie urządzać.

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 12 plasterków boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g sera żółtego w wiórkach
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Znamy już wszystkie składniki, możemy więc przejść do sposobu przygotowania tych chrupiących róży z ziemniaków z boczkiem. Zaczynamy od ziemniaków, które najpierw obieramy. Gdy będą obrane możemy je poszatkować na szatkownicy, a jeśli jej nie mamy to staramy się je pokroić ręcznie na cieniutkie plasterki. Jeśli będą zbyt grube będą się łamać zamiast zawijać. Nam natomiast zależy na tym by uzyskać z nich kształt kwiatu róży.

Poszatkowane plasterki oleju przesypujemy do miski, dodajemy do nich oliwy z oliwek oraz przyprawy i mieszamy. Teraz przechodzimy do formowania naszego kształtu róży. Przygotuj sobie deskę, na której zmieści się cały plasterek boczku i rozłóż go płasko na niej. Teraz na plasterku boczku równając z dolną krawędzią układamy obok siebie plasterki ziemniaków, jeden za drugim. Mają one nachodzić na siebie odrobinę i muszą one wystawać poza plasterek boczku. Dlatego jeśli masz zbyt szerokie plastry boczku to możesz je jeszcze teraz przeciąć na pół.

Teraz zaczynając od jednej strony zwijamy plasterek boczku tak jak roladę. Roladkę z boczku wstawiamy do zagłębienia w formie na muffiny. Oczywiście stroną, z której ziemniaki wystają nad krawędź boczku do góry. Gdy teraz na nie spojrzymy zobaczymy, że wyglądają jak kwiat.

Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy tartym serem i ozdabiamy jeszcze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Są na tyle gorące, że ser sam się stopi. Jeśli nie mamy szczypiorku w zasadzie sprawdzi się każda zielenina. Bez niej również przekąska będzie bardzo smaczna :)

Co do różyczek z ziemniaków i boczku?

Te pyszne różyczki z ziemniaków możemy podać same, ale smaczniej będzie gdy przygotujemy do nich sos, którym goście będą mogli sobie je polać jeśli najdzie ich taka ochota. Ja jako fanka ostrych smaków polecam Wam ostry sos salsa. Świetnie pasuje do ziemniaków i boczku. Nie jest też zbyt trudny i czasochłonny w przygotowaniu. Dodatkowo na imprezie zapewne będziecie podawać jako przekąski chipsy czy nachosy, a salsa na ostro jest do nich wprost idealna!

Składniki

  • 1 puszka pomidorów
  • 2 papryczki chilli
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • trochę gorącej wody

Przygotowanie

Zaczynamy od rozpuszczenia soli oraz cukru w szklance z niewielką ilością wody. Przygotuj sobie blender i przelej tam tę mieszankę. Dodaj do niej pomidory z puszki i ostre papryczki bez ogonków. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Teraz posiekaj cebulkę w drobną kostkę i równie małe kawałki zieloną paprykę. Dodaj je do sosu, dopraw słodką papryką i koncentratem pomidorowym. Teraz zmiksuj ale na małych obrotach aby sos tylko dobrze wymieszać.