Rzeżucha jest symbolem świąt Wielkanocnych. Stanowi nieodłączny element uroczystego śniadania oraz wystroju mieszkania na ten wyjątkowy czas. Warto wiedzieć, kiedy ją wysiać oraz jak pielęgnować, aby wyrosła na Wielkanoc.
W 2024 roku Wielkanoc wypada 31 marca. Wysianie rzeżuchy warto zaplanować tydzień wcześniej: 23 lub 24 marca. Po 7 dniach kiełki rośliny prezentują się najlepiej i są okazałe.
Nasiona rzeżuchy sprzedawane są w torebkach, dlatego możesz kupić je w dowolnym momencie, nawet na miesiąc przed świętami. Roślina cieszy się bardzo dużą popularnością, dlatego zakupu nie warto zostawiać na ostatni moment, czyli tydzień przed świętami, ponieważ może być problem z jej dostępnością w sklepach.
Standardowym sposobem wysiewania rzeżuchy jest umieszczenie ziaren na namoczonym wodą waciku. Jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż umieszczanie ich w ziemi. Nie ma wtedy aż tak dużej kontroli nad rozmieszczeniem ziaren.
Na tacy lub odwróconej misce, rozłóż watę i zalej ją wodą. Następnie, równomiernie rozsyp na powierzchni nasiona rzeżuchy. Nie ma konieczności zachowywania między nimi równych odległości, ale warto zadbać o to, aby na siebie nie nachodziły. Ostatnim etapem sadzenia jest spryskanie spryskiwaczem całej powierzchni. Idealnym miejscem, w którym rzeżucha rozwinie się najlepiej, jest słoneczny parapet.
Dla osiągnięcia najlepszych rezultatów watę należy spryskiwać regularnie, najlepiej rano. Nie wolno dopuścić do jej wyschnięcia. Nasiona muszą mieć cały czas wilgoć, a na ich powierzchni powinna być widoczna charakterystyczna błonka. Jeżeli doprowadzisz do wyschnięcia nasion, nie masz co liczyć na rzeżuchę na Wielkanoc.
Efekt rozwoju rzeżuchy zaobserwujesz już następnego dnia, gdy nasiona lekko spęcznieją, a niektóre zaczną pękać.
Rzeżucha ma wiele prozdrowotnych właściwości, dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Przygotować możesz z nią: