Prosty trik, dzięki któremu pizza wyjdzie jak z pizzerii nawet z domowego piekarnika

Robienie pizzy w domu to bardzo dobry pomysł. Nie tylko możemy zastosować ulubione dodatki, ale też pizza będzie tańsza niż z pizzerii. Jest tylko jeden problem, a mianowicie temperatura piekarnika. Niestety domowe piekarniki nie osiągają tak wysokich temperatur w jakich wypieka się pizzę. Pizza w piecu opalanym drewnem piecze się w temperaturze ok. 500 stopni Celsjusza. Dlatego robi się ją bardzo szybko, a spód jest sztywny. Również elektryczne piekarniki stosowane w pizzeriach dysponują możliwością rozgrzania do ponad 400 stopni Celsjusza. Nasz domowy piekarnik oferuje temperaturę o połowę niższą.

Jak piec pizzę w domowym piekarniku

Zawsze ustawiaj maksymalną możliwą temperaturę i termoobieg z grzałkami góra i dół. W większości przypadków będzie to 220 stopni Celsjusza. Pozwoli to nam upiec pizzę w około 10 minut. Zależy to oczywiście od grubości ciasta i ilości dodatków. Wybieramy też najniższy poziom w naszym piekarniku.

Istnieje jeszcze jeden genialny trik, ale wymaga on małej inwestycji. Chodzi bowiem o kamień do pieczenia pizzy. Kamień taki dostaniemy w cenie poniżej 100 zł i najlepiej aby był wykonany z granitu o grubości 3 cm. Dzięki takiemu gadżetowi zmniejszymy czas potrzebny na upieczenie pizzy o połowę, a do tego będzie smakowała jak z prawdziwego pieca do pizzy. Pamiętaj tylko o tym, że kamień wkładamy do piekarnika pół godziny wcześniej i rozgrzewamy na najwyższej mocy. Możemy to zrobić w czasie gdy będziemy przygotowywać pizzę.

Przepisy na pizzę

W naszej bazie przepisów posiadamy kilka, które pomogą Wam w zrobieniu domowej pizzy.

    1. Przepis na ciasto do pizzy, które nie musi rosnąć
    2. Dietetyczny sos do pizzy
    3. Najlepszy przepis na ciasto do pizzy
    4. Przepis na dietetyczną pizzę
    5. Przepis na sos czosnkowy
Skomentuj

Prosty trik, dzięki któremu pizza wyjdzie jak z pizzerii nawet z domowego piekarnika