Katarzyna Bosacka to popularna blogerka i vlogerka, która prowadzi kanał na YouTube pod nazwą EkoBosacka. Jest autorką wielu publikacji związanych z ekologią i zdrowym stylem życia. W swoich materiałach porusza tematy dotyczące ochrony środowiska, zrównoważonego rozwoju, a także kwestii związanych z żywieniem i zdrowiem.
W jednym z najnowszych filmów na swoim kanale, Katarzyna Bosacka postanowiła skoncentrować się na temacie oszustw w przemyśle spożywczym. W materiale tym, przedstawia różne sposoby, na jakie producenci żywności wprowadzają konsumentów w błąd.
Artykuł na podstawie tego materiału wideo może stanowić ważny głos w dyskusji na temat rosnącej świadomości konsumentów na temat jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych oraz potrzeby wprowadzenia nowych regulacji w tej dziedzinie.
Katarzyna Bosacka ostrzega przed podróbkami produktów, których w sklepach jest coraz więcej. Agata Wołoszyn-Jaworska, będąca gościem programu tłumaczy, iż w sklepach pojawiają się produkty podrabiane. Robiąc zakupy w biegu, naprawdę można się na to nabrać. Dopiero w domu okazuje się, że jest to całkiem inny produkt, tylko w podobnym opakowaniu.
Produkty te zazwyczaj też są tańsze, co nas dodatkowo zachęca. Jako przykład, Pani Agata pokazuje kawę, która kawą nie jest, a mieszanką kawy rozpuszczalnej i zbożowej. Opakowanie przypomina słoik kawy rozpuszczalnej. Dopiero po wczytaniu się w skład, dowiemy się, że kawy rozpuszczalnej jest w niej tylko 20%, a produkt w sklepie leży właśnie obok kaw rozpuszczalnych. Możemy więc ulec wrażeniu, że kupujemy kawę rozpuszczalną, a tak naprawdę w 80% jest to kawa zbożowa.
W filmie poniżej znajdziecie dużo więcej przykładów produktów, na które lepiej uważać. Co najgorsze, niektóre z nich to produkty, które dajemy naszym dzieciom, takie jak kakao, które wcale nim nie jest.
Często podrabiane jest też masło, które jest po prostu drogie. Zazwyczaj znajdziemy miksy różnych tłuszczy roślinnych w opakowaniach przypominających masło. Tak samo masło roślinne, tak nazywać nie można, bo to w zasadzie czysta margaryna. Warto zwrócić tutaj na cenną uwagę, którą powiedziała Pani Kasia.
Margaryna ogólnie nie jest produktem, na który powinniśmy stawiać. Jeśli jednak chcemy kupić margarynę, która będzie jeszcze znośna i w miarę dobra, to powinna to być margaryna miękka, a nie twarda.
Cały film możecie obejrzeć poniżej i naprawdę Was do tego zachęcamy. Przez ten kwadrans możecie zdobyć dużo ciekawej wiedzy, jak wybierać zdrowe produkty i jak nie dać się nabrać.