Kamienny blat kuchenny – dlaczego warto?

Kategoria: Dekoracje
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2023-02-10

Kuchnia to pomieszczenie, w którym przygotowuje się posiłki, a często też spożywa się je w gronie domowników. Dlatego jej aranżacja wymaga uwzględnienia cech, jakimi powinno wyróżniać się to wnętrze.

Jednym z jego podstawowych elementów jest blat roboczy. Powinien on być estetyczny, trwały, odporny na czynniki wynikające z przetwarzania i obróbki termicznej produktów spożywczych.

W tym celu idealnie sprawdzają się naturalne minerały, z których można stworzyć estetyczny blat do kuchni. Granit, kwarcyt, konglomerat kwarcowy – poznaj bliżej te materiały!

Zaobserwuj nas na Facebooku

Rodzaje kamiennych blatów

W nowoczesnej aranżacji wnętrz coraz częściej pojawia się kamień. Jest on doceniany za walory estetyczne, a także trwałość i funkcjonalność. Dlatego też w wielu domach można spotkać kuchenny blat kamienny.

Kuchnia to pomieszczenie o szczególnych wymaganiach aranżacyjnych. Poza estetyką i elegancją musi też spełniać wymogi dotyczące trwałości, odporności na wysokie i niskie temperatury, uszkodzenia mechaniczne oraz łatwego utrzymania czystości.

Wszystkie te cechy ma blat granitowy do kuchni. Ale nie jest to jedyny budulec występujący w tej roli. Z jakich jeszcze materiałów wykonuje się blaty kamienne?

Granit

Granit jest naturalną skałą magmowo-głębinową zbudowaną głównie z kwarcu z dodatkiem skalenia potasowego, biotytu i piroklazu. Znajdują się w nim również niewielkie domieszki innych minerałów, którym ten kamień zawdzięcza charakterystyczną kolorystykę i rysunek.

Ze względu na proces powstawania w warunkach wysokich temperatur i ciśnienia, granit zyskuje wyjątkowo wysoką twardość (7-9 w skali Mohsa) i odporność na różne czynniki. Pomimo to, jest dość łatwy w obróbce, co pozwala tworzyć z niego elementy o nietypowych kształtach.

Blat kuchenny granitowy jest estetyczny i bardzo elegancki. Wykazuje odporność na uszkodzenia mechaniczne, rysowanie, ścieranie oraz wysokie i niskie temperatury. Ma też niską nasiąkliwość, a dodatkową poprawę tego parametru zapewnia impregnowanie.

W efekcie blaty kuchenne granitowe nie wchłaniają tłuszczów, soków czy barwników pochodzących z produktów spożywczych, przez wiele lat zachowując nienaganny wygląd. Są też higieniczne, łatwe do utrzymania w czystości i nie zawierają szkodliwych związków chemicznych.

Kwarcyt

Kwarcyt to obecnie jeden z najpopularniejszych naturalnych materiałów wybieranych na blaty kuchenne z kamienia. Stanowi poważną konkurencję dla ponadczasowego granitu, od którego tylko nieznacznie różni się właściwościami. Jest skałą powstającą z piaskowca i mułowca, a podstawę jego budowy stanowi kwarc frakcji piaskowej spojony rekrystalizowaną krzemionką.

Wśród cech tego materiału warto wymienić dużą spoistość struktury oraz wynikającą z niej twardość. Jest to minerał bardzo wytrzymały, odporny na zniszczenia, nisko nasiąkliwy, dzięki czemu się nie plami.

Dużą zaletą kwarcytu jest też jego różnorodność kolorystyczna. Wykonane z niego blaty kamienne mogą być beżowe, białe, brązowe, grafitowe, czerwone lub zielone. Pozwala to na dostosowanie wybarwienia materiału do aranżacji wnętrza.

Dodatkowym estetycznym walorem minerału jest piękne szklenie się w świetle bez polerowania. Kamień zawdzięcza tę cechę drobnokrystalicznej budowie z kryształków kwarcu.

Blat kamienny z kwarcytu jest też odporny na zarysowania, ścieranie, zabrudzenia i plamy. Dobrze znosi działanie wysokich temperatur i jest ogniotrwały. Nie wchłania barwników i nie blaknie pod wpływem promieni UV, zachowując elegancki wygląd przez wiele lat.

Konglomerat kwarcowy

Kamienny blat w kuchni może też być wykonany z konglomeratu kwarcowego. Jest to naturalny materiał, jednak nie ma on formy litego kamienia, lecz jest produktem przemysłowym.

Do jego wytwarzania używa się piasku kwarcowego łączonego w spójną i twardą masę za pomocą żywicy poliestrowej. Uzupełnieniem mieszanki są barwniki, które nadają materiałowi unikalny kolor.

Zaletą tego rozwiązania z pewnością jest bogata gama odcieni i rysunków. W sprzedaży można znaleźć konglomeraty w wielu odcieniach szarości, beżu i brązu, grafitowe, czerwone, czarne oraz zielone – w wielu wariantach.

Jeśli chodzi o cechy fizyczne, to blat kamienny do kuchni wykonany z konglomeratu kwarcowego ma dużo zalet. Charakteryzuje się wysoką wytrzymałością fizyczną oraz całkowitą odpornością na kwasy. Natomiast dodatek jonów srebra sprawia, że jest też antybakteryjny.

Konglomerat jest też lżejszy od naturalnych kamieni, co znacznie ułatwia i jednocześnie rozszerza możliwości jego wykorzystania. Wykonany z niego blat kuchenny kamienny może mieć duże wymiary bez potrzeby wzmacniania szafek. Jednocześnie nie plami się, a w zakresie temperatur jest testowany do 120°C. Oznacza to, że formę wyjętą z piekarnika należy ustawiać na podkładce.

Zalety kamiennych blatów kuchennych

Blaty z kamienia mają bardzo wiele zalet. Do najważniejszych można zaliczyć:

  • trwałość,
  • odporność na uszkodzenia mechaniczne i ścieranie,
  • odporność na wysokie i niskie temperatury,
  • wysoki poziom higieny,
  • odporność na wchłanianie substancji i plamienie (niekiedy po impregnacji),
  • odporność na kwasy,
  • odporność na promienie UV,
  • bogatą gamę kolorów i wzorów oraz ich unikalność.

Blaty kuchenne są bardzo praktyczne, a wiele czynności można wykonywać bezpośrednio na nich, bez używania desek czy talerzy. Nie szkodzi im krojenie ostrymi nożami czy stawianie rozgrzanych garnków (poza konglomeratem). Są też piękne, eleganckie, ponadczasowe i długowieczne.

Gdzie można znaleźć kamienne blaty kuchenne?

Po blat kamienny do kuchni warto udać się do sprawdzonego i doświadczonego dystrybutora. Z pewnością jest nim hurtownia kamienia Furmanek. Firma oferuje blaty z granitu, kwarcytu i spieków kwarcowych przeznaczone nie tylko do kuchni, ale również do łazienki. Oferta obejmuje też parapety, schody, kominki oraz szeroki wybór płytek o różnym przeznaczeniu.

Podobne artykuły