Lubicie agrest? Jest bardzo smaczny. Kiedyś można było znaleźć go na każdej działce i w ogródku. Ostatnio stracił swoją popularność, a szkoda. Jest on bowiem bardzo zdrowy i warto go jeść.
Uprawa agrestu we własnym ogrodzie jest bardzo prosta. Sadzi się go jesienią, nawet do początku listopada. Nie musimy zbytnio przejmować się nim podczas zimy. Większość z odmian agrestu jest mrozoodporna.
Posadzić należy go w słonecznym miejscu i najlepiej osłoniętym od silnego wiatru. Chcieliśmy Was tylko zachęcić do jego posadzenia. Sama pamiętam jak moja babcia miała zarówno czerwony jak i zielony agrest w ogrodzie. Zawsze się nim zajadaliśmy prosto z krzaka.
Trzeba powiedzieć, że było to dla nas bardzo zdrowe. Agrest to bogactwo minerałów i witamin. Wpływa on kompleksowo na nasze zdrowie.
Agrest zawiera luteinę, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jak działają przeciwutleniacze? Chronią one nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem, gdzie zaburzona jest równowaga pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników, a możliwościami ich zwalczania przez nasz organizm.
Przedłużający się stan stresu oksydacyjnego może wpływać na wystąpienie wielu chorób np. chorób serca, nowotworów, cukrzycy, nowotworów. Dlatego spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty pozwala chronić nas przed tymi chorobami.
Agrest zawiera magnez i witaminy z grupy B. Taka kombinacja świetnie wspomaga układ nerwowy, a zatem pomaga też łagodzić stres.
Dla osób, które odchudzają się z pewnością dobrą informacją jest to, że agrest zawiera mało kalorii, a do tego wspomaga pracę układu pokarmowego. Dlatego spożywany w racjonalnych ilościach może nawet pomóc w odchudzaniu.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.