Jasne pieczywo czy ciemne? Fakty i mity!

Zdrowie Data publikacji: 22 lipca 2018

Jasne pieczywo czy ciemne? Krąży wiele opinii na ten temat, ale nie wszystkie są prawdziwe. Dzisiaj rozwiejemy Wasze wątpliwości i powiemy co jest prawdą, a co tylko często powtarzanym przez wszystkich mitem!

Pieczywo żytnie zawsze jest razowe i ciemne, a pszenne jasne

MIT! To mąka decyduje o barwie pieczywa, a pieczywo razowe robi się z mąki razowej. Zarówno żyto jak i pszenicę można zmielić na ciemną lub jasną mąkę.

Pieczywo ciemne jest zdrowe

MIT! Nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe. Wszystko zależy od składu. Pieczywo może być zabarwione karmelem czy ciemnym syropem słodowym lub innymi ulepszaczami. Dlatego warto zawsze zapytać czy pieczywo zostało zrobione z mąki razowej.

Nie należy jeść jasnego pieczywa

MIT! Pieczywo jasne dostarcza nam potrzebnej energii i według Instytutu Żywności i Żywienia powinno stanowić 20% dziennej porcji pieczywa w naszej diecie.

Każde ciemne pieczywo jest razowe

MIT! Tak się utarło, ale to nie jest prawda. Nie każde ciemne pieczywo będzie razowe. Dlatego gdy przechodzimy na dietę łatwo jest wpaść w pułapkę tego myślenia. Dlatego zawsze warto dopytać lub porównać wagę. Pieczywo razowe jest zawsze cięższe, będzie również droższe.

 

Źródło artykułu: https://pl.pinterest.com/pin/555350197778333799/

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły