Jakie są skutki jedzenia przypalonych potraw?

Jakie skutki niesie jedzenie przypalonych potraw? Czasami zdarza nam się coś przypalić i nie chcąc marnować żywności zjadamy takie potrawy. Czasami wręcz przypalamy je celowo bo wtedy smakują nam bardziej. Powstaje jednak pytanie, czy jedzenie przypalonych potraw jest zdrowe? Po postawieniu takiego pytania od razu nasuwa nam się teza, że konsumpcja przypalonych produktów jest niezdrowa. Jest ona oczywiście prawdziwa. Zastanówmy się więc zatem jakie może to mieć konsekwencje dla naszego zdrowia.

Konsekwencje jedzenia przypalonych potraw

Spójrz na zdjęcie poniżej. Tost znajdujący się po lewej stronie nie wygląda zbyt apetycznie i raczej nie chciałabyś go zjeść – chyba, że bardzo się śpieszysz. Za to już kolejne wyglądają całkiem dobrze. Są rumiane, a lekkie przypalenie sprawia, że wydają się smaczne. Właśnie o takie produkty nam chodzi. O ile zwęglonych potraw raczej nikt ochoty jeść nie ma, to te lekko przypalone już pobudzają nasze ślinianki do pracy. Ich jedzenie jest jednak równie niezdrowe.

Najgorsza sytuacja dotyczy mięsa. Przypalone mięso zawiera HAA (heterocykliczne aminy aromatyczne) oraz WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Czym one są? Niczym innym jak substancjami toksycznymi, które mogą powodować rozwój chorób nowotworowych. To dla tego co roku w porze grillowej media stosują ostrzeżenia do konsumentów, aby grillować nie bezpośrednio na ogniu i przez krótki czas, tak by potrawy się nie przypalały.

Grzanki również mogą być niebezpieczne, ale tutaj temat jest dość dyskusyjny. Co prawda w przypalonych grzankach znajdziemy akrylamid. Nie jest on co prawda uznany, za przyczynę rozwoju nowotworów, ale znajduje się na liście substancji potencjalnie rakotwórczych, którą opracowuje Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem. Badania na myszach pokazały, że jest on szkodliwy jednak w przypadku człowieka ilość akrylamidu w w grzance nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Nie oznacza to jednak, że mamy się nimi zajadać. Lepiej dmuchać na zimne, tym bardziej, że takie tosty nie są zbyt smaczne. Pamiętaj jednak o tym, że akrylamid znajdziemy nie tylko w przypalonych grzankach.

Badacze ze Sztokholmu pod przewodnictwem prof. Margarety Törnqvist zbadali jego zawartość w różnych produktach. Okazuje się, że jest go bardzo dużo, zwłaszcza w produktach bogatych w węglowodany i skrobię poddanych później obórce termicznej.

Co prawda istnieją badania na zwierzętach pokazujące jego szkodliwość i działanie kancerogenne, ale dowodów na takie same objawy u człowieka nie ma. Naukowcy jednak zalecają ostrożność i unikanie zbyt długiego smażenia czy pieczenia i jedzenia przypalonych potraw.

Przy tego typu artykułach można dojść do wniosku, że tak naprawdę nie ma co jeść bo wszystko jest niezdrowe. Nie o to jednak w tym wszystkim chodzi. Informacje takie mają jedynie na celu uczulić Was jako konsumentów. Chcielibyśmy abyście byli świadomi zagrożeń, ale nie rezygnowali z czegoś bo ktoś powiedział, że może to być niezdrowe. Nawet picie zbyt dużej ilości wody może skończyć się śmiercią. Dlatego w tej sytuacji bardziej słusznym byłoby inne stwierdzenie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem.

 

Skomentuj

Jakie są skutki jedzenia przypalonych potraw?