Jakie pieczywo wybierać, aby nie miało glutenu?

Pieczywo dla osób z celiakia

Celiakia to inaczej nietolerancja glutenu. Polega ona na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia czy owsa. Niestety gluten dodawany jest do wielu innych produktów, dlatego osoby z celiakią muszą bacznie sprawdzać skład niemal każdego produktu, który kupują. Stąd też coraz więcej producentów tworzy produkty “Gluten free” i oznacza to na opakowaniach co ułatwia zakupy. Jednym z produktów codziennego spożycia jest chleb. Jaki kupić aby nie miał glutenu?

Chleb gryczany nie zawiera glutenu, a więc może być spożywany przez osoby z celiakią. Występuje ona w pszenicy, życie czy jęczmieniu, ale nie ma jej w mące gryczanej. Jest ona bardzo odżywcza i zawiera niski indeks glikemiczny. Dlatego chleb ten idealnie sprawdzi się również dla osób na diecie. Pamiętajcie jednak o tym, aby zawsze podczas kupowania pieczy zapytać sprzedawcę czy produkt nie zawiera domieszek innej mąki.

Innym rodzajem pieczywa, które nie zawiera glutenu jest pieczywo jaglane. Chleb jaglany wypieka się z ziaren prosa, jest niezwykle sycący i lekkostrawny. Ma bardzo bogaty skład w aminokwasy i witaminy. Często w piekarniach chleb bezglutenowy jest właśnie wykonany na zakwasie jaglanym i z odpowiedniego doboru mąk, które nie zawierają glutenu.

Wiele piekarni ma specjalne produkty dedykowane osobom z nietolerancją glutenu. Dlatego warto po prostu spytać o ofertę Gluten Free. Wśród nich znajdziemy nie tylko chleb czy bułki, które stanowią podstawę naszej codziennej diety, ale również inne wypieki takie jak ciasta czy torty. Dzięki temu osoby z nietolerancją glutenu nie muszą być skazane na przygotowywanie deserów jedynie w domu.

Skomentuj

Jakie pieczywo wybierać, aby nie miało glutenu?