Dzisiaj powiemy Wam jak zrobić jogurt grecki. Zwykle kupujemy go w sklepie, ale przepis na domowy jogurt grecki jest tak naprawdę prosty. Robimy go ze zwykłego jogurtu. Dlatego musimy najpierw wyposażyć się w niego. Pamiętaj też, że jogurt grecki jest drogi. Dlatego to co zwykle możemy kupić w sklepach to jogurt „typu greckiego”. Warto zwrócić uwagę na opakowanie. Oczywiście na pierwszy rzut oka zobaczymy duży napis „GRECKI”, ale warto sprawdzić co jest oprócz niego.
Zacznijmy jednak od rozwiania kilki mitów. Po jogurt grecki chętnie sięgają osoby na diecie, ale to złe posunięcie. Jest on sam w sobie dość kaloryczny i dużo lepiej jest wybrać zwykły jogurt naturalny.
Nawet jogurt typu greckiego ma praktycznie dwa razy więcej kalorii od zwykłego jogurtu naturalnego. Dlatego jeśli jesteście na diecie wybierajcie jogurt naturalny zamiast greckiego.
Co prawda można użyć go aby trochę odchudzić potrawę i skorzystać z gęstych właściwości tego produktu jako jego zamiennika. Jogurt grecki zwykle zawiera do 10% tłuszczu to i tak mniej niż nawet najchudsza 12% śmietana. Ale jeśli dbamy o linię lepszy będzie na pewno 2% jogurt naturalny.
Oczywiście jogurt naturalny możemy też zagęścić i właśnie dzisiaj poznacie na to sposób bo nasz jogurt grecki będzie tak naprawdę zagęszczonym jogurtem naturalnym. Dzięki temu nie dość, że będzie dużo chudszy to jeszcze lepszy na dietę :)
Dzięki temu możemy wykorzystać go do robienia sosów np. sosu czosnkowego, który będzie dużo gęstszy niż na naturalnym jogurcie i to bez dodawania do niego majonezu. Możemy też zrobić z niego fajny dodatek do kanapek. Zamiast dużo bardziej tłustych serków kanapkowych wystarczy kanapkę posmarować takim jogurtem, posypać przyprawami i ze smakiem możemy go zjeść.
Potrzebujemy jogurtu naturalnego. Bierzemy tyle ile chcemy go zrobić. Jeśli nie potrzebujesz dużo kup po prostu jedno opakowanie jogurtu naturalnego.
Przygotuj sobie durszlak i miskę. Miska powinna być na tyle duża, aby durszlak się do niej zmieścił, a jednocześnie pod nim zostało miejsce bo tam odsączona zostanie serwatka.
Durszlak w środku musimy wyłożyć gazą. Jeśli jednak macie możliwość lepiej jest kupić papierowe filtry do kawy, które dostaniecie praktycznie w każdym markecie.
Na to wylewamy nasz jogurt naturalny i wkładamy całość do lodówki. Rano gdy wstaniemy nasz jogurt grecki będzie gotowy. Małokaloryczny, ze zwykłego taniego jogurtu naturalnego.
Na górze zostanie gęsty jogurt, który przekładamy do jakiegoś zamykanego naczynia i trzymamy w lodówce. Na dnie miski zbierze się serwatka. Możecie ją wylać lub jeszcze wykorzystać.
Serwatkę można wykorzystać na wiele sposobów. Wylewanie jej jest marnotrawstwem. Serwatka ma dużo białka, dlatego wiele osób stosuje ją w swojej diecie jako uzupełnienie dodając do koktajli. Zwłaszcza osoby często ćwiczące. Białko jest dla nas bardzo ważne.
Możemy też dodać ją do naleśników czy gofrów. Zastępuje mleko lub śmietanę. Na jej podstawie można też zrobić domową ricottę, ale będziecie potrzebować jej z pół litra. Dodaje się do niej soli, podgrzewa do 95 stopni, a potem robi się tak jak z białym serem.
Można ją również dodać do wieczornej kąpieli aby zadbać o swoją skórę. Warto też przemycać ją w różnych daniach dzieciom.
Dzieci potrzebują dużo białka. Dzięki niemu rozwijają się prawidłowo. To przecież główny budulec dla organizmu dziecka, który stale rośnie.