Jak zabrać się za przygotowywanie dań w słoiku?

Kategoria: Kuchnia
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-11-02

Gotowe dania w słoiku to doskonały sposób na szybki obiad, weki sprawdzają się zawsze wtedy, kiedy nie masz pomysłu na zdrowy posiłek dla całej rodziny, chcesz cieszyć się wartościowym obiadem w pracy albo planujesz zabrać gotowe jedzenie na wyjazd. To również wybawienie, jeśli zwyczajnie nie lubisz tracić czasu w kuchni albo nie masz kulinarnego talentu. Co ciekawe, możesz zamawiać gotowe dania w słoiku, dzisiaj wiele manufaktur oferuje pełnowartościowe, smaczne i pełne witamin obiady tradycyjnej kuchni polskiej czy kuchni z całego świata. Zawsze możesz również zabrać się za wekowanie samodzielnie. Poznaj przepis na dania w słoiku, zawsze świeże, zawsze smaczne i aromatyczne, które wystarczy tylko podgrzać, aby móc cieszyć się prawdziwymi rarytasami przy rodzinnym stole.

Jakie gotowe dania w słoikach są najlepsze?

Wekować możesz gotowe zupy z zawartością jakościowych, sezonowych warzyw, ale również gotowe drugie dania. Świetnie sprawdzają się sosy, które mogą być bazą obiadów, słodkie dodatki czy smarowidła do pieczywa.

Przede wszystkim wybierz odpowiedni czas na wekowanie. Najlepsze dania w słoiku to te, które przyrządza się już pod koniec lata i wczesną jesienią. Właśnie wtedy natura obdarza nas urodzajnym bogactwem sezonowych, dorodnych owoców i warzyw. Dzięki temu w wekach zamknięte zostają potrawy pełne wartościowych składników.

Proces wekowania

Kiedy Twoje dania będą gotowe, przełóż porcje do słoików, a następnie poddaj je łatwemu procesowi pasteryzacji. Obiady można wekować w garnku z wrzącą wodą lub w piekarniku.

Do wekowania można nabyć garnek ze specjalną wkładką albo wykorzystać ten tradycyjny. Ważne jest ustawienie słoików w wodzie, tak aby nie stykały się ze sobą na dnie. Gotowe dania w szczelnie zamkniętych słoikach należy gotować przez około 20 minut. Wekowanie odbyło się w sposób odpowiedni, jeśli wieczka słoików są wklęsłe.

Dania w słoikach z powodzeniem udaje się też wekować w piekarniku. Ustaw temperaturę pieczenia na 120-130 stopni Celsjusza i włóż słoiki. Piecz je 30 minut, a następnie pozostaw w wyłączonym już piekarniku na kolejnych 30 minut.

Gotowe dania w słoikach

Nie musisz samodzielnie wekować obiadów. Najlepsi dostawcy dokładają wszelkich starań, aby móc korzystać z gotowych dań. Sos bolognese, mango curry z kurczakiem, rosół na trzech rodzajach mięsa, pulpety w sosie koperkowym, krupnik na indyku, chili con carne, to tylko kilka propozycji na gotowe obiady zamknięte w słoikach. Wszystkie z najlepszym składem i bez żadnych konserwantów, zawsze świeże, pyszne i aromatyczne.

Podobne artykuły