Jak zamrozić szczypiorek

Kategoria: Porady
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2022-08-08
Jak zamrozić szczypiorek

Szczypiorek jest jedną z najsmaczniejszych nowalijek. Wiosną świetnie nadaje się jako dodatek do kanapek czy sałatek. Możemy mieć go jednak przez cały rok, bo szczypiorek bardzo dobrze radzi sobie uprawiany w kuchni. Możemy wysiewać go z nasion, ale wystarczy, że do wody włożymy dowolną cebulę, a już po niedługim czasie wyrośnie nam z niej piękny szczypiorek.

Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że szczypiorek potrafi odmienić każde danie i nadać mu charakteru. Wiele dzieci na wiosnę cieszyło się kromkami chleba posmarowanymi masłem, posypanymi szczypiorkiem i posolonymi. Świeży szczypiorek sprawiał, że nawet tak prosta przekąska mogła smakować wyjątkowo.

Warto natomiast, aby go jadły. Jest on bowiem bogaty w witaminy, w tym witaminę A i witaminy z grupy B. Jest również cennym źródłem potasu, wapnia i żelaza. Silny zapach czosnki, to natomiast zasługa olejków eterycznych, które znajdziemy również w cebuli. Mają działanie bakteriobójcze, a więc jedzenie samego szczypiorku również może pomóc nam w walce z infekcjami. Jeśli dzieci nie przepadają za czosnkiem lub cebulę, to możemy przemycić te prozdrowotne właściwości właśnie w formie szczypiorku.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Jak mrozić szczypiorek?

Pewną ilość szczypiorku warto mieć zamrożoną. Wtedy zawsze mamy go pod ręką i możemy wykorzystać go podczas gotowania. Jeśli zamrozimy już posiekany szczypiorek, to bardzo szybko rozmarznie. Dlatego nie musimy się martwić tym, żę będziemy musieli czekać długo, albo położyć na kanapce kostki lodu. Tka się nie stanie, dzięki temu, że szczypiorek jest w środku pusty.

Musimy jednak pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, jeśli chcemy mrozić posiekany szczypiorek. W przeciwnym wypadku złączy nam się w jedną duża bryłę i trudno będzie go rozdzielić. Jeśli chcemy, aby był „sypki”, to musimy po prostu wcześniej pamiętać o tym, aby go osuszyć. Dzięki temu nie poskleja się w duże kawałki.

Przed zamrożeniem szczypiorek musimy umyć. Inaczej nie będziemy mieć pewności, czy jest dostatecznie czysty, aby potem od razu móc go dodawać do potraw. Musimy to zrobić tym bardziej, gdy mrozimy swój własny szczypiorek zebrany z ogrodu lub kupiony na ryneczku. On po prostu nie jest wcześniej myty.

Warto więc poświęcić chwilę czasu, aby szczypiorek przed zamrożeniem umyć i posiekać. Oczywiście, możemy zamrozić szczypiorek w całości, jeśli wiemy, że właśnie takiego będziemy potrzebować. Warto jednak wcześniej i tak go umyć, a następnie dobrze osuszyć.

Szczypiorek najlepiej mrozić posiekany na mniejsze kawałki

Ile czasu mrożony szczypiorek jest przydatny do spożycia?

Mrożony szczypiorek można jeść przez pół roku od daty zamrożenia. Dlatego warto na woreczku, w którym go mrozimy napisać datę zamrożenia szczypiorku. Warto użyć właśnie woreczków, gdyż z nich da się przed zamknięciem wycisnąć powietrze. Nie tylko będą zajmowały mniej miejsca, ale również w woreczku będzie mniej wilgoci, przez którą szczypiorek mógłby się sklejać. Powietrze również zawiera wilgoć. Warto o tym pamiętać podczas mrożenia.

Jak wyhodować szczypiorek w domu?

Świeży szczypiorek możemy mieć o każdej porze roku. Jedyne czego potrzebujemy do tego to cebula. Powinna być ona jednak pełnej jakości. Musi być zdrowa i bez skaz.

Warto wspomnieć, że cebula znajduje się na liście „czystej piętnastki” Enviromental Working Group w 2022 roku. EWG to organizacja, która co roku przygotowuje raport „parszywej dwunastki”, gdzie podaje najbardziej skażone pestycydami owoce i warzywa. Obok tej listy tworzy również listę warzyw i owoców, które są najmniej skażone. Cebula zajęła w tym roku czwarte miejsce.

Cebulę na szczypior umieszczamy w pojemniku z ziemią ogrodową. 1/3 warzywa powinna znaleźć się na wierzchu, a reszta pod glebą. Cebulę pozostawiamy w temperaturze pokojowej w miejscu z dostępem do światłą i regularnie podlewamy. Już za parę dni zobaczymy nasz szczypiorek, który nie długo będzie nadawał się do ścięcia i jedzenia.

Mogą Cię zainteresować