Dlaczego warto dodać sody oczyszczonej do mięsa mielonego?

Kategoria: Kuchnia
Data publikacji: 2021-01-24

Gdy smażymy mięso mielone wytrąca się z niego woda. Następnie mięso jeśli chcemy, aby zarumieniło się znacznie wysycha i zmniejsza swoją objętość. Można temu zapobiec stosując sodę oczyszczoną.

Soda oczyszczona do mielonego mięsa

Dzięki dodatkowi sody oczyszczone mięso mielone zarumieni się na patelni, ale jednocześnie nie straci tyle wody, a więc nie będzie tak suche. Jak to zrobić?

Weź pół kilograma mięsa mielone i przełóż je do miski. dodaj 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej i wymieszaj mięso, następnie odstaw je na kwadrans. Po tym czasie możesz zacząć je smaży na środnim ogniu.

Zadbaj o jakość powietrza w sezonie grzewczym

Wypróbuj ten trik następnym razem, gdy będziesz smażyć mięso mielone np. do spaghetti. Dzięki temu będzie smaczniejsze.

Mogą Cię zainteresować