Pamiętaj o tym, że jeśli zamierzasz upiec ciasto, a wszystkie składniki znajdują się jeszcze w lodówce, to musisz wyjąć je z niej przynajmniej godzinę przed wykorzystaniem.
Dzięki temu nabiorą temperatury pokojowej, co jest bardzo istotne w procesie przygotowywania ciasta.
Jeśli zamierzasz zetrzeć ser na tarce, to pamiętaj, że będzie to dużo łatwiejsze jeśli najpierw natrzesz ją oliwą z oliwek.
Jeśli nie chcesz by ciasto opadło, to na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę w piekarniku o 20 stopni Celsjusza.
Zanim dodasz jajko do reszty składników, zawsze sprawdź czy jest świeże. Wystarczy, że włożysz je do szklanki i zalejesz wodą. Jeśli pozostanie na dnie, to oznacza, że jest świeże. jeśli uniesie się do góry to oznaka, że jajko leży już długo.
Jeśli chcesz, aby ryba po usmażeniu była chrupiąca, to powinnaś smażyć ją zawsze bez przykrycia.
Jeśli gotujesz makaron, który następnie zmieszasz z gorącym sosem, to gotuj go krócej o minutę niż zaleca producent.
Dzięki temu makaron dojdzie jeszcze w gorącym sosie i nie będzie rozgotowany.
Nie każdy przepada za zapachem jaki wydziela kalafior podczas gotowania. Możesz temu zapobiec. Wystarczy, że do wody, w której go gotujesz dodasz trochę koperku.
Chcesz, aby lukier, który zrobisz był śnieżnobiały? Wystarczy, że zamiast wody do cukru pudru dodasz mleka.
Nie wyrzucaj zwiędłej sałaty, jeszcze możesz przywrócić jej jędrność. Wystarczy, że włożysz ją do zimnej wody z kostkami lodu i łyżeczką mąki ziemniaczanej.
Jeśli pieczesz ciasto, które będziesz musiała stale rozwałkowywać, to zamiast posypywać wałek ciągle mąką, wystarczy, że na dwie godziny przed użyciem włożysz go do zamrażarki. Dzięki temu ciasto nie będzie do niego przywierało.