Jak zabić mułowaty smak karpia?

Kuchnia Data publikacji: 20 grudnia 2020

Karp tradycyjnie pojawia się na naszych stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Oczywiście może to być inna ryba i o alternatywach dla karpia nie dawno pisaliśmy na naszym portalu. Jeśli jednak wolimy być wierni tradycji to dzisiaj podpowiemy Wam jak poprawić smak karpia by nie było czuć mułu.

Moczenie karpia w mleku

Chcesz poprawić smak karpia? Zacznij moczyć go w mleku przed ugotowaniem. Wyfiletowanego karpia układamy w naczyniu, a następnie zalewamy mlekiem. Odkładamy go do lodówki na trzy godziny.

Bardzo dobrym sposobem, który stosuje wiele osób w swojej kuchni jest moczenie go w mleku wraz z cebulą.

Przekładanie cebulą

Dobrym sposobem jest również posiekanie cebuli w piórka, przełożenie nią karpia w pojemniku, a następnie zamknięcie go w lodówce na cała noc. Dzięki temu jesteśmy w stanie pozbyć się mułowatego smaku ryby.

Dla wielu osób również nieprzyjemnym efektem ubocznym smażenia karpia jest zapach, który unosi się po domu. Może to być problemem, zwłaszcza gdy są u nas goście, a my smażmy rybę, aby podać ją na świeżo. W jednym z naszych artykułów piszemy jak zabić zapach karpia podczas smażenia.

Podobne artykuły