Karp tradycyjnie pojawia się na naszych stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Oczywiście może to być inna ryba i o alternatywach dla karpia nie dawno pisaliśmy na naszym portalu. Jeśli jednak wolimy być wierni tradycji to dzisiaj podpowiemy Wam jak poprawić smak karpia by nie było czuć mułu.
Chcesz poprawić smak karpia? Zacznij moczyć go w mleku przed ugotowaniem. Wyfiletowanego karpia układamy w naczyniu, a następnie zalewamy mlekiem. Odkładamy go do lodówki na trzy godziny.
Bardzo dobrym sposobem, który stosuje wiele osób w swojej kuchni jest moczenie go w mleku wraz z cebulą.
Dobrym sposobem jest również posiekanie cebuli w piórka, przełożenie nią karpia w pojemniku, a następnie zamknięcie go w lodówce na cała noc. Dzięki temu jesteśmy w stanie pozbyć się mułowatego smaku ryby.
Dla wielu osób również nieprzyjemnym efektem ubocznym smażenia karpia jest zapach, który unosi się po domu. Może to być problemem, zwłaszcza gdy są u nas goście, a my smażmy rybę, aby podać ją na świeżo. W jednym z naszych artykułów piszemy jak zabić zapach karpia podczas smażenia.