Ryba na Boże Narodzenie zazwyczaj kojarzy nam się z karpiem. Tradycyjnie na stole wigilijnym powinno pojawić się danie rybne, ale nie musi to być obowiązkowo karp, a za nim nie wszyscy przecież przepadają. Tym bardziej, że karp nie jest wcale tak długą tradycją jak się nam wydaje. Na naszych świątecznych stołach pojawił się dopiero po II wojnie światowej. I zasłynęła ona tak nie z powodu swojego smaku, ale głównie z powodu łatwej dostępności. Dlatego dzisiaj jeśli za karpiem przepadamy nic nie stoi na przeszkodzie by zastąpić go innym gatunkiem ryb.
Wybór mamy dzisiaj przecież ogromny. Dostępność ryb morskich jest bardzo duża. Jedną z bardzo lubianych przez nas ryb są śledzie. Przygotować możemy je na wiele sposobów. Jedni wolą śledzie w oleju z cebulką, inni po kaszubsku, a jeszcze inni w sosie musztardowym.
My dzisiaj podpowiemy Wam jak przygotować idealne śledzie w śmietanie na wigilijną wieczerzę.
Dodatkowo
Łosoś jest znaną i lubianą rybą, a do tego bardzo zdrową. To doskonałe źródło białka oraz kwasy tłuszczowych omega-3. Może on być świetnym zamiennikiem karpia, który też bardzo chętnie zjedzą dzieci.
Łososia możemy upiec w dzwonkach tak samo jak karpia. Jest bardzo soczysty i delikatny w smaku. Przepis na niego jest niezwykle prosty.
Zacznij od ciśnięcia soku z cytryny. Wystarczy 1 łyżka. Masło rozpuść w rondelku, a gdy się rozpuści dodaj do niego sok z cytryny.
Filet z łososia oczyść i umyj. Następnie osusz papierowym ręcznikiem i przypraw solą i pieprzem z dwóch stron. Następnie posmaruj z obydwu stron masłem z cytryną.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Włóż filet z łososia na blaszce i piecz 30 minut. Co jakiś czas otwórz piekarnik i polej go masłem, które Ci zostało. Dzięki temu będzie wilgotny i smaczny.
Pstrąg jest rybą, która z powodzeniem zastąpi nam karpia, a podany upieczony w całości będzie również niesamowicie prezentował się na wigilijnym stole.
Pstrąg jest niskokaloryczny dlatego świetnie sprawdzi się na wieczerzy osób, które starają się również w taki dzień dbać o linię. Jest również dobrym źródłem białka, minerałów oraz witamin. Jeśli chodzi o ryby słodkowodne to właśnie pstrąg z nich wszystkich zawiera najwięcej kwasów omega-3.
Zacznijmy od umycia ryby, oczyszczenia jej i osuszenia papierowymi ręcznikami. Gdy ryba jest gotowa możemy przejść do marynaty. Wymieszaj oliwę z chilli, solą, papryką słodką i pieprzem. Następnie natrzyj nią rybę i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij rybę z lodówki i natnij ją. W nacięciach umieść pokrojony w plasterki czosnek i imbir oraz po plasterku cytryny. Następnie połóż na rybie gałązkę rozmarynu i zawiń ją w papier do pieczenia.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.