Przypalony tłuszcz jest bardzo niezdrowy. Dlatego ruszt powinniśmy regularnie czyścić i najlepiej by robić to przed każdym przygotowaniem posiłku. Możemy oczywiście wykorzystać do tego dedykowane środki, ale czasem warto sięgnąć po domowe i ekologiczne metody. W końcu przygotowane na nim produkty później będziemy jeść. Istnieje kilka trików, które mogą Wam w tym pomóc, dzisiaj powiemy Wam jak do czyszczenia rusztu wykorzystać cebulę.
Być może słyszeliście o polimerach kwasów tłuszczowych. Są to kancerogenne związki, które ulatniają się ze spalonego tłuszczu. Oczywiście nie dzieje się to tylko na grillu, ale też w piekarniku czy na naszej patelnie. Grill jest jednak miejscem, gdzie tego tłuszczu jest wyjątkowo długo, dlatego najczęściej mówi się o tym właśnie w jego kontekście. Przygotowując potrawy na grillu w niewłaściwy sposób również narażamy się na kontakt z nimi. Dlatego powinniśmy grillować gdy grill się dobrze rozgrzeje, wykorzystywać tacki do grillowania i grillować szybko i nie pozostawiać mięsa na grillu.
Ważne jest też to by usuwać resztki tłuszczu z rusztu, na którym później będziemy przygotowywać potrawy. Możemy do tego wykorzystać cebulę, która świetnie sprawdza się w roli czyścika do rusztu. Jak to zrobić? To proste!