Jak wcześnie można zrobić śledzie, aby wytrzymały do świąt?

Bez kategorii Lifestyle Data publikacji: 18 grudnia 2021 / Aktualizacja: 2022-03-28

Pomysł na rozłożenie gotowania świątecznych potraw w czasie jest bardzo dobry. Dzięki temu nie musimy śpieszyć się ze wszystkim na ostatnią chwilę. Część dań mamy już gotowych, a więc możemy poświęcić ten czas rodzinie i cieszyć się świąteczną atmosferą. Jedną z potraw, które możemy zrobić wcześniej są śledzie. Jak szybko możemy je zrobić?

Ile czasu przed świętami można zrobić śledzie?

Śledzie należą akurat do bardzo wytrzymałych potraw. Te w oleju mogą stać nawet 3 tygodnie w lodówce. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby pojemnik był szczelnie zamknięty, a śledzie całe znajdowały się w oleju, który doskonale je konserwuje. Śledzie w oleju mogłyby stać nawet dłużej, gdybyśmy nie dodali do nich cebulki, która skraca ich termin przydatności do spożycia. Nie byłyby wtedy jednak takie smaczne.

Również dobrze śledzie konserwuje ocet. Jeśli po przygotowaniu umieścimy je w lodówce, wtedy również możemy je przechowywać przez około trzy tygodnie.

Jak z pewnością zauważyliście, to jak długo mogą stać śledzie w lodówce zależy od tego, z jakimi dodatkami zostały przygotowane. Dlatego najkrócej świeże będą śledzie w śmietanie, sosie musztardowym, majonezie, które zrobić możemy najwcześniej 2-3 dni przed Wigilią.

Podobne artykuły