Jak uratować przesolony bigos

Porady Data publikacji: 27 października 2021 / Aktualizacja: 2022-12-22

Robisz bigos, ale podczas ostatecznej degustacji okazało się, że jes ton zbyt słony i nie nadaje się do jedzenia? Cały gar bigosu do wyrzucenia? Nie! W tym artykule podpowiemy Wam, jak uratować zbyt słony bigos.

Sposób na przesolony bigos

Przesolony bigos nie zachęca do konsumpcji, a wiele zmarnowanych godzin na jego gotowaniu napawa nas zgryzotą. Dlatego podpowiemy Wam, co zrobić, aby uratować przesolony bigos. Na szczęście sposobów jest kilka.

Zacznijmy od najprostszego rozwiązania, czyli dodania większej ilości kapusty i sosu pomidorowego. Dzięki temu zwiększymy objętość bigosu, a więc sól rozłoży się na większą ilość składników. Większa ilość sosu dodatkowo osłodzi bigos. Dzięki temu stanie się on znów jadalny.

Drugi sposób to odciągnięcie soli. Możemy zrobić to za pomocą jabłka lub ziemniaka. Należy najpierw je obrać. a następnie włożyć do bigosu. Wchłoną nadmiar soli, ale trzeba je wyjąć zanim się rozgotują. Jeśli gotujemy duży gar bigosu, wtedy na raz możemy dodać nawet kilka ziemniaków. Dużo lepiej jest stosować je od jabłek, gdyż wolniej się rozgotowują.

Na koniec do bigosu warto dodać garść suszonych śliwek. Dzięki temu bigos będzie słodszy, śliwki zrównoważą jego smak.

Podobne artykuły