Cebula to składnik bardzo wielu potraw. Można nawet rzec, że w kuchni jest niezastąpiona i zawsze powinniśmy mieć jej zapas. Przed pokrojeniem cebuli zawsze umieszczam ją w zamrażarce. Jeśli jesteście ciekawi dlaczego, to przeczytajcie ten artykuł. Zaczniecie robić tak samo!
Cebula dodaje potrawom smaku i aromatu, ale samo krojenie jej nie należy do przyjemności. Gdy naruszymy jej komórki, powstają związki lotne, które podrażniają nasze oczy i powodują łzawienie. Jeśli je potrzemy, co jest pierwszym odruchem, to sytuacja jeszcze bardziej się pogarsza. Dlatego właśnie przed krojeniem wkładam cebulę do zamrażarki.
Zimno spowalnia reakcje chemiczne i redukuje ilość uwalnianych lotnych związków, które podrażniają nasze oczy podczas krojenia cebuli. Dlatego, jeśli podczas przygotowywania obiadu nie chcecie zalać się łzami, to warto umieścić cebulę na kwadrans przed krojeniem w zamrażarce.
Oczywiście istnieją również inne sposoby, które mogą nam pomóc nie płakać podczas tej czynności. Możemy pokroić ją pod kuchennym wyciągiem lub założyć gogle do pływania czy jazdy na nartach. Być może będziemy przez chwilę wyglądać komicznie, ale za to sposób zadziała, bo ochroni nasze oczy przed drażniącymi unoszącymi się w powietrzu związkami powstałymi w trakcie krojenia cebuli.
Pamiętaj też o tym, aby zawsze używać ostrego noża, który szybko i sprawnie pokroi cebulę jednocześnie powodując najmniejsze zniszczenia w jej komórkach. Tępy nóż będzie ją miażdżył, zamiast gładko kroić. Dodatkowo większość drażniących związków jest wydzielana w pobliżu korzenia cebuli. Więc jeśli zaczniesz kroić cebulę od strony przeciwnej do korzenia i zostawisz korzeń na koniec, możesz zredukować ilość uwalnianych związków.